Peerdepieten

Het mooiste evenement van het jaar!

Peerdepieten is het meest spectaculaire evenement wat de Diergeneeskundige Studenten Kring jaarlijks organiseert. Met een gemiddeld bezoekersaantal van 1000 mensen, is het tevens ook het grootste evenement. Met alweer de 64ste editie in het verschiet, lijkt deze mooie traditie de gewoonste zaak van de wereld. Er was echter een tijd dat de verjaardag, ook wel Dies Natalis genoemd, van de D.S.K. niet op deze manier gevierd werd. Tot een
mooie zonnige zaterdagmiddag in mei 1958…

De toenmalige Praeses, Gerben de Boer, daagde de Utrechtse Paardensport Vereniging uit voor een koers tussen de beide verenigingen. Het mennen van een draver vanaf een sulky moest toch kinderlijk eenvoudig zijn, zo vond Gerben de Boer. Om zichzelf te bewijzen vond enkele weken later de eerste Peerdepietenkoers plaats. De naam afstammend van het scheldwoord dat de Utrechtse diergeneeskunde studenten hadden voor hun Belgische collega’s: Peerdepiet. Zoals een echte diergeneeskunde student betaamt, was Gerben de Boer van alle markten thuis en won hij de allereerste Peerdepietenkoers, verreden te Mereveld.

Nu, vele jaren later, is Peerdepieten uitgegroeid tot het allermooiste evenement van het jaar. Het kan niet meer weggedacht worden uit het leven van de veterinair student. Dit jaar zal de strijd zal losbarsten tussen drie heren en zeven dames. Zij hebben zich sinds december in het zweet gewerkt om die felbegeerde titel van Peerdepetra of Peerdepiet eigen te maken. De dag zal afgesloten worden met een spetterend feest, waarna iedereen weer zal vertrekken richting Utrecht.

Tradities

Een dag als deze zit boordevol tradities die gepaard gaan met etiquette, zoals het kledingvoorschrift. Men dient geheel volgens de Royal Ascot style gekleed te zijn. Dit houdt in dat de dames een jurk dragen met een mooi bloemenmotief, welke hun schouders en knieën bedekt. Zij zorgen er daarbij ook voor, dat de jurk niet
al te verhullend is, de date zal immers moeten wachten tot ‘s nachts om het decolleté te kunnen bespieden. Gelukkig kunnen zij wel groots uitpakken met de hoed die zij bij hun jurk dragen; ze zijn er in vele kleuren en maten en in de meest bijzondere uitvoeringen. Mochten zij toch meer behoefte hebben aan een bescheiden
hoedje, dan kunnen zij ook altijd nog uitpakken met nette handschoentjes of een parasolletje.

De heren zullen het met name met hun manieren en welbespraaktheid moeten doen wanneer zij op willen vallen. Voor hen zijn de kledingvoorschriften namelijk een stuk simpeler. Alle heren verschijnen op deze dag in jacquet. Een nette grijs gestreepte broek, een blinkend wit hemd, een mooi gestrikte das, een grijs vestje en daarover een zwarte jacquetjas zijn hierbij een vereiste. Wanneer zij naast hun jacquet nog verder wilt uitpakken, kan dat door het dragen van een hoge hoed en handschoenen.

Om te laten zien dat een koppel bij elkaar hoort, is het aan de heer om overeenkomende corsages te regelen. De vrouw draagt deze corsage links onder het sleutelbeen, waarbij de corsage naar beneden wijst. De heer draagt het corsage aan de linkerkant boven de revers met de corsage naar boven wijzend.

Organisatie

De organisatie van deze spetterende dag ligt in de handen van de Vice Praeses. Dit jaar zal dat dus onder de verantwoordelijkheid van Matthijs Schonenberg vallen. Hij is het hele jaar bezig met het in orde maken van dit evenement. Op 7 mei 2022 zal iedereen het resultaat kunnen bewonderen van zijn harde werk. Voor de prachtige designs van de poster, stickers en het programmaboekje moet u bij de Ab-actis zijn, Carlijn Blom. Elk jaar wordt er weer een originele poster ontworpen, om de dag in een geheel eigen thema te dopen! Voor de heerlijke hapjes die tijdens de receptie worden geserveerd kunt u aankloppen bij Colleen Sportel, onze Vice Ab-actis. Zij is de afgelopen tijd bezig geweest met het samenstellen van een chique hapjesmenu. De verantwoordelijkheid van de D.S.K.-tuin ligt bij de Assessor, Michiel Mennes. Samen met anderen zorgt hij ervoor dat de tuin er weer spik en span bij staat op het moment suprême. De Fiscus, Job van Heeswijk, buigt zich uiteraard over de financiën en helpt waar nodig de andere leden van het bestuur. De Praeses, Babeth van Loon, fungeert in de dagen voorafgaand aan Peerdepieten als een vliegende keep voor alle overige klusjes. Zij hoeft zich enkel zorgen te maken over haar speech die zij tijdens de receptie zal geven. Matthijs zal voor zijn bestuursleden het overzicht houden en aansturen waar nodig.

Aftermovies

De officiële aftermovies van de voorgaande editie's van Peerdepieten

Peerdepieten 2021

Official Aftermovie

Peerdepieten 2018

Official Aftermovie

Peerdepieten 2016

Official Aftermovie