Xenotransplantatie lijkt binnen handbereik

Orgaantransplantatie is de ultieme vorm van regeneratieve geneeskunde waarbij het eigen, niet functionerende orgaan wordt ingenomen door het getransplanteerde orgaan. Veel mensen komen in aanmerking en de wachtlijst is dan ook lang. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting wachten er ruim 1300 mensen op een donororgaan.  SInds 2020 komt iedereen automatisch in het donorregister maar nu lijkt ook Xenotransplantatie (de transplantatie van levende cellen, weefsels of organen van de ene naar de andere diersoort) een oplossing te bieden voor het donororgaan tekort. Er is in New York namelijk voor het eerst een varkensnier bij een mens getransplanteerd, zonder dat het orgaan onmiddellijk werd afgestoten. Artsen in New York gebruikten een varkensnier waarvan de genen zo waren veranderd dat die niet langer het molecuul bevatten dat tot directe afstoting in het menselijk lichaam leidt. Volgens de onderzoeksleider zagen de testresultaten er “vrij normaal uit”  en maakte de nier de hoeveelheid urine die je zou verwachten van een getransplanteerde menselijke nier. Het experiment werd na 54 uur beëindigd door het uitschakelen van de beademing. Transplantatiechirurgen verwachten dat behalve nieren de dieren ook harten, levers en andere organen.

Nou klinkt dit allemaal heel erg mooi maar er zijn ook zeker wat kritiekpunten. Zo ontstaan bestaan er al enige tijd discussies over de ethische aspecten van xenotransplantatie. Aan de ene kant is het heel mooi dat er mensenlevens gered kunnen worden, maar aan de andere kant maakt het de dieren tot een soort machine die organen produceert. En de corona pandemie heeft gezorgt voor een gegroeide angst voor zoonoses. Door het transplanteren van een dierlijk orgaan naar de mens creëer je een voedingsbodem voor gevaarlijke ziektekiemen en dat brengt natuurlijk een hoop risico’s met zich mee.

Maar voorlopig staat techniek nog in de kinderschoenen en er moet eerst worden bepaald of dit veilig is door ‘humantrail’. Dus de toekomst zal uitwijzen of we daadwerkelijk dierlijke organen gaan gebruiken voor orgaantransplantaties.

Floor Beekwilder

https://nos.nl/artikel/2402381-voor-het-eerst-varkensnier-bij-mens-geplaatst-wetenschappers-spreken-van-doorbraak