Wolvenwelpen op camera

Afgelopen week werden er nieuwe beelden gepubliceerd van een nest wolvenwelpen in het nationaal park Drents-Friese Wold. De beelden waren al in augustus gemaakt, maar werden nu pas verspreid om de rust te bewaren. Dit nestje wolven is het eerste nageslacht in Noord-Nederland, eerder zijn er wel al wolven geboren in Gelderland, op de Hoge Veluwe. Hans Hasper, provinciaal coördinator van het wolvenmeldpunt, vertelt dat de plek waar de beelden gemaakt zijn, de plek is waar de ouderdieren de welpen achterlaten wanneer ze op zoek gaan naar voedsel. Dit kan meerdere uren duren dus het is belangrijk dat dit een rustige plek is waar ze niet gestoord worden door mensen. Wanneer dit wel gebeurt bestaat de kans dat de ouderdieren niet terug kunnen komen om de welpen te voeden en ze ten prooi vallen, aan bijvoorbeeld vossen. De ouderdieren waren al vaker gespot in Drenthe en werden eerst gezien als zwervende wolven, maar het brengen van nageslacht duidt er op dat ze zich hebben gevestigd. 

bron: wolvenmeldpunt

Echter is niet iedereen blij met de opkomst van de wolf. In de provincie Drenthe zijn tot nog toe de meeste wolvenaanvallen voorgevallen, met in september schade van 32 dode dieren. Dit zijn voornamelijk schapen, maar ook een kalf, twee koeien en twee pinken. Waarom dit in Drenthe zoveel hoger is dan in de rest van Nederland kan komen doordat er veel zwervende wolven uit Duitsland rondlopen zeggen wolvendeskundigen. Ook Drentse veeartsen hebben aan de bel getrokken met een brandbrief. Eén van die artsen is Katrien Verbist, zij vertelt: “Het lijkt soms wel oorlogsgeneeskunde, vaak zie je na een wolvenaanval dat een aantal dieren nog leeft, maar die zijn niet altijd meer te redden en dan zou je ze graag zo snel mogelijk willen euthanaseren om onnodig lijden te voorkomen.” 

bron: Nature Today

Hoe kunnen schapenhouders hun dieren nu beschermen tegen de wolf? Ten eerste wordt gesproken over elektrische omheining. Dit kan bestaan uit boven elkaar gespannen stroomdraden of een heel raster. De spanning die hier op moet staan is 4500V, en de hoogte van de afrastering moet zeker 1.20 m zijn om te voorkomen dat de wolf er overheen springt. Echter is het risico wel dat zodra de wolf zich toch wel naar binnen heeft gewerkt, hij middenin een snoepwinkel staat. Ook kan er in combinatie of los van de stroomhekken gebruik gemaakt worden van kudde waakhonden, dit zijn honden die dag en nacht bij de kudde leven en agressief zijn naar wolven. Om in die trant te blijven zijn er ook al enkele veehouders die ezels inzetten ter bescherming van de kudde. In tegenstelling tot paarden zijn ezels geen vluchtdier. Wanneer zij onderdeel van een kudde schapen zijn, zullen ze in geval van gevaar aanvallen in plaats van wegrennen.

Door Nena Spyksma

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2453549-spelende-drentse-wolvenwelpen-voor-het-eerst-te-zien-op-beeld

https://nos.nl/artikel/2450554-wolf-bijt-in-drenthe-zeker-32-dieren-dood-hoogste-aantal-in-nederland

 https://www.bij12.nl/assets/Brochure-BIJ12-Bescherming-van-vee-tegen-wolven-3.definitief-1.pdf