Waarom we Pasen vieren
Afgelopen 9 en 10 april was het weer Pasen. Menig persoon zal meerdere chocolade-eitjes gegeten hebben en kippeneieren tijdens een paasbrunch. Maar wat vieren we met Pasen en waarom hebben we een paashaas en eieren?
Met Pasen vieren we dat Jezus is opgestaan uit de dood. Voordat Pasen was wat we nu kennen, vierden ze de Pesach, nu ook nog gevierd door de Joodse gemeenschap. Hierbij wordt het einde van de Joodse slavernij in Egypte herdacht. Jezus heeft dit ook gevierd, samen met zijn discipelen. Dit was ook het moment waarbij hij vertelde aan hen dat hij verraden zou worden. Menig cultuurliefhebber kan het schilderij van da Vinci “Het Laatste Avondmaal” nog wel in gedachten halen. Na de kruisiging van Jezus (en de wederopstanding, maar die wordt later besproken) werd het gebruikt als herdenking van Jezus.
Met Pasen vieren we dus de wederopstanding, maar daar gaan ook nog een paar dagen aan vooraf. Het begint met Witte Donderdag, de dag waarop Jezus zijn laatste avondmaal houdt en wordt verraden door Judas. Daarna volgt Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus gekruisigd wordt. Deze heet Goede Vrijdag, omdat Jezus stierf voor alle menselijke zonden. De zaterdag is dan Stille Zaterdag. Hierbij wordt er gerouwd om de dood van Jezus. En dan volgt Pasen. De steen voor het graf van Jezus was opzij gerold en Jezus zijn lichaam was weg. Hij was dus opgestaan uit de dood. Deze wederopstanding bewijst dat God mensen kan vergeven. Pasen bestaat uit twee dagen, omdat zondag voor de christenen een rustdag is en er zo op maandag iets gevierd kon worden.
De paashaas komt oorspronkelijk uit een Duitse traditie en heeft een pedagogisch karakter: alleen de goede kinderen krijgen een ei. Hij wordt in verband gebracht met Pasen omdat de Kerk dit over het heidense feest plaatste om het te verchristenen. Paaseieren staan voor de vruchtbaarheid en het begin van de lente en komen van andere culturen.
Na deze kleine bijbelse cursus kan je volgend jaar interessant doen tijdens de paasbrunch over waarom we Pasen vieren. En mocht je nu zin hebben in chocolade-eieren na het lezen van dit stuk, die liggen vanaf januari weer in de schappen.
Door Jorg Schellens
Bronnen: