Up to date

COVID-19 veroorzaakt mogelijk myocarditis in katten en honden

5 november 2021, NBC News

Uit een aantal casereports blijkt dat er aanwijzingen zijn dat COVID-19 myocarditis kan veroorzaken bij honden en katten. Een Britse dierenarts zag een sterkte toename van het aantal patiënten dat hij met myocarditis diagnosticeerde tijdens de coronagolven in het VK.

Uit eerder onderzoek blijkt dat myocarditis vaak wordt veroorzaakt door een virale infectie. Mogelijk zou COVID-19 één van die virussen zijn die een ontsteking kan veroorzaken. Er moet wel kritisch gekeken worden naar dit onderzoek, het zijn nu slechts casereporst. Ook wordt niet beschreven of er histologisch onderzoek is gedaaan naar de dieren met myocarditis, omdat dit de enige manier is om deze aandoening te bevestigen.

Escobar’s nijlpaarden worden op afstand gesteriliseerd in Colombia 

5 november 2021, RTL Nieuws

Om de populatie nijlpaarden in Colombia uit te laten uitsterven, is er een nieuw anticonceptieproject opgestart. De dieren worden op afstand beschoten met een anticonceptiemiddel dat de dieren permanent onvruchtbaar zou moeten maken. Het doodschieten van de dieren gaat voor veel mensen te ver. Met dit project hoopt de overheid de populatie te laten uitsterven, zonder de dieren dood te hoeven schieten.  

Nijlpaarden komen oorspronkelijk niet voor in Colombia. Zo’n 30 jaar geleden heeft de drugsbaron Pablo Escobar ze over laten komen vanuit Afrika voor zijn dierentuin. De dieren zijn later ontsnapt en hebben zich voortgeplant in het wild. Ze zorgen nu voor veel problemen, zo eten ze gewassen van boeren op, vallen ze mensen aan en zorgt hun ontlasting voor vervuiling van het water. 

Californische condor kan zich aseksueel voortplanten

3 november 2021, USA Today

Een Californische Condor uit de dierentuin San Diego Zoo heeft zich aseksueel voort geplant. Uit twee onbevruchte eieren zijn kuikens gekomen die genetisch wél verwant waren aan de moedervogel, maar niet aan een mannelijke vogel uit het verblijf. De onderzoekers deden ander onderzoek, waarbij ze per toeval ontdekte dat er geen genetisch verwantschap was met de mannelijke vogels. 

Aseksuele voortplanting komt voor in veel reptiel- en vissoorten, maar is maar weinig beschreven in de literatuur bij vogels. Het is nog niet eerder waargenomen dat een vrouwelijke vogel zich aseksueel heeft voortgeplant, terwijl er wel mannelijke soortgenoten aanwezig waren. Dit wordt facultatieve aseksuele voortplanting genoemd. 

Husky blijkt een vos te zijn 

9 november 2021, BBC News

Afbeelding met zoogdier, vos, neerleggen, slapen

Automatisch gegenereerde beschrijving

De hond van een Peruaanse vrouw blijkt nu een vos te zijn. Ze kocht het welpje, denkende dat het een raszuivere Husky was, voor zo’n 10 euro op een plaatselijke markt. Na verloop van tijd kreeg ze steeds meer klachten van buurtbewoners dat haar ‘hond’ de cavia’s, kippen en eenden opat. 

De handel in wilde dieren is een groot probleem in Peru. Dieren worden zeer slecht gehuisvest en wilde dieren worden uit de natuur gehaald.  Volgens de autoriteit gaat het om een Andeaanse vos, waarschijnlijk afkomstig van het Amazonegebied. Het dier is in beslag genomen, het is onduidelijk wat er met de vos is gebeurt.

Bronnen:

https://www.nbcnews.com/health/health-news/covid-linked-heart-inflammation-cats-dogs-rcna4319

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311452/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5265384/nijlpaarden-colombia-pablo-escobar-steriliseren

https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2021/10/31/california-condor-reproduces-asexually-san-diego-zoo/6224742001/ 

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-59220074