Up-to-date mei 2023

Dierentuin Amersfoort heeft niet genoeg aan eigen poep

De dierentuin in Amersfoort deed in april een oproep aan alle huisdiereigenaren. Ze vroegen hen om ontlasting van hun hond, kat of ander(e) huisdier(en) in te leveren voor wetenschappelijk onderzoek naar enzymen. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA). Het doel van het onderzoek is het achterhalen van de snelheid van de vertering. Hierbij wordt er gekeken naar de tijd die bepaalde enzymen nodig hebben om bepaald voedsel af te breken. Zo willen ze achterhalen of vleeseters over andere soorten enzymen beschikken dan planteneters. Een succesvolle opbrengst: in de meivakantie werd, naast ontlasting van honden en katten, ook ontlasting van gekko’s, parkieten, konijnen en een wandelend blad ingeleverd. 

Stedentrip Rotterdamse Gier onderbroken

In april ontsnapte een Rüppelsgier uit Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het net dat boven het gierenverblijf gespannen was raakte los ten gevolge van stormschade waardoor de gier ontsnapte. De eerste paar dagen bleef de gier in de buurt van de stad, maar later werd hij gespot in Zeeland en Brabant. Om het dier geen stress te bezorgen, wachtte de dierentuin tot het juiste moment om de vogel te kunnen vangen. Uiteindelijk belandde de gier in Duitsland, waar een Duitse vogelkenner de gier in de gaten hield en hem voedsel gaf zodat hij de wereld niet nog verder zou verkennen. Na een poosje kon de gier op de grond gevangen worden. Tot nu toe is het nog onbekend of het dier terug gaat naar Diergaarde Blijdorp, aangezien een verhuizing naar een ander dierenpark al op de planning stond. 

Teek

Teken in hun perfecte habitat

Het aantal mensen dat de ziekte van Lyme, overgebracht door een tekenbeet, de laatste jaren is opgelopen, is fors gestegen. Volgens onderzoekers van Wageningen Univeristy & Research kunnen de oplopende temperaturen hier een oorzaak van zijn. Teken gedijen het beste wanneer de temperaturen boven het vriespunt liggen. Door de klimaatveranderingen komt dit steeds vaker voor, echt strenge winters kennen we in Nederland momenteel niet. Maar ook andere dieren, welke als gastheer voor de teek kunnen dienen, zoals muizen, overleven de zachte winters steeds vaker. Check jezelf en je huisdieren dus altijd op teken als je gaat wandelen in het bos of in het gras hebt liggen rollebollen!

Beren niet meer welkom in Italië

Begin april werd een 26-jarige hardloper van het leven beroofd door een beer in een wandelgebied in Italië. De beer heeft al eerder een vader en zoon in hetzelfde gebied verwond. Momenteel wordt hij vastgehouden in een opvangcentrum voor wilde dieren. Er wordt over zijn lot flink nagedacht. De president van de provincie Tente wil dat de beer werd afgemaakt, maar dieractivisten dienden een klacht in bij de rechter. Tijdens een zitting op 11 mei wordt er een beslissing genomen over zijn toekomst. De Italiaanse minister voor Milieu wil echter dat er meer maatregelen komen. Zo wil hij in gesprek met andere landen over de uitzetting van beren.

  Italië wil beren het land uitzetten na dodelijke aanval op jogger

Door Anne Ruth van Drunen

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5379104/huisdieren-poep-gezocht-dierenpark-amersfoort-verzamelt-drollen-onderzoek

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5382741/actie-dierenpark-amersfoort-poep-huisdieren-ingeleverd

https://www.telegraaf.nl/nieuws/235347782/gier-die-uit-blijdorp-ontsnapte-gevangen-bij-leipzig

https://www.nu.nl/klimaat/6262209/voor-de-teek-lijkt-klimaatverandering-juist-een-zegen.html

https://www.nu.nl/buitenland/6260621/italie-wil-beren-het-land-uitzetten-na-dodelijke-aanval-op-jogger.html