Up-to-date: Maart
Bonobo’s
De bonobo, een in het wild met uitsterven bedreigde diersoort, is in Europa onderdeel van een populatie managementprogramma. En er is goed nieuws, want in de Apenheul is een bonobo geboren, voor het eerst in drie jaar tijd! De Apenheul is een van twee Nederlandse dierentuinen die bonobo’s huisvesten. In Europese dierentuinen leven in totaal 145 bonobo’s, waarvan er nu 13 in de Apenheul leven. Het jong is het eerste jong van bonobo Pangi en maakt het goed. Het geslacht van het jong is nog niet bekend en daarom zal ook pas later een naam voor het dier gekozen worden, met behulp van het publiek.
Puppy Yoga
Het klinkt heel leuk en schattig, een uur lang lekker ontspannen yoga doen en daarbij ook nog omringd zijn door puppy’s. Goed voor ieders welzijn, zou je toch denken, maar het tegendeel lijkt te gelden voor de puppy’s zelf. Bij een bedrijf in Amsterdam dat dit aanbiedt is deze maand een inval gedaan vanwege meerdere zorgelijke meldingen over het welzijn van de dieren. Niet alleen in Amsterdam en bij dit bedrijf worden de lessen aangeboden, maar door heel Nederland en zelfs Europa is het een stijgende trend. Dat vinden meerdere organisaties zorgelijk. Onder andere vanwege het welzijn van de puppy’s, zo vindt ook de NVWA. Bij deze inval zijn geen overtredingen geconstateerd maar toch probeert de NVWA naar andere mogelijkheden te kijken om iets tegen deze trend te doen.
Aangespoelde schildpadden
Sinds oktober spoelen er allerlei zeldzame soorten zeeschildpadden aan op de Nederlandse kust, waaronder Kemps zeeschildpadden en dikkopschildpadden. Waarom er ineens zo veel schildpadden aanspoelen is een raadsel, maar tegen het koude water in Nederland kunnen ze in ieder geval niet. Door hier rond te zwemmen raken ze onderkoeld en spoelen ze aan. Daarnaast zijn alle aangespoelde schildpadden bedekt met eendenmosselen. Normaal gesproken verwijderen ze deze zelf maar hier zijn ze niet meer toe in staat op het moment dat ze verzwakt zijn. In Nederland worden ze in Diergaarde Blijdorp opgevangen. Dat is de enige plek waar ze de faciliteiten hebben voor deze dieren. Hier worden ze langzaamaan weer teruggebracht in een warmere temperatuur waar ze kunnen herstellen en aansterken. Daarna worden ze weer uitgezet in de Golf van Mexico (Kemps zeeschildpadden) en de Azoren (Dikkopschildpadden).
Honderd nieuwe zeedieren
In de wateren bij Nieuw-Zeeland hebben wetenschappers mogelijk honderden nieuwe zeedieren ontdekt. Of dit ook echt zo is, moet verder onderzoek gaan uitwijzen. In de Bounty Trog, een nog weinig onderzocht gebied, werd tot 4800 meter diep gezocht met speciale camera’s. Daar verzamelden wetenschappers 1800 monsters en werd foto- en videomateriaal verzameld. De monsters bestonden onder andere uit vissen, maar ook uit garnalen, koraal en weekdieren en iets waarvan ze niet eens zeker weten wat het is. Een unieke ontdekking, omdat geschat wordt dat slechts 10 procent van de soorten in de oceaan bekend zijn en met onderzoek hopen ze veel meer nieuwe diersoorten te gaan ontdekken.
Bronnen
- https://www.nu.nl/dieren/6305777/voor-het-eerst-in-drie-jaar-weer-een-bonobo-geboren-in-apenheul.html
- https://www.ad.nl/binnenland/nvwa-onderzoekt-mogelijkheden-om-puppy-yoga-aan-te-pakken-pure-dierenmishandeling~a21ccf4d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
- https://nos.nl/artikel/2502788-zeldzame-schildpadden-blijven-aanspoelen-op-nederlandse-kust
- https://www.nu.nl/306874/video/honderd-nieuwe-zeediersoorten-ontdekt-bij-nieuw-zeeland.html
- https://jeugdjournaal.nl/artikel/2512448-ongeveer-honderd-nieuwe-diersoorten-ontdekt-bij-nieuw-zeeland