Up-to-date Maart

Zoals een student af en toe uit zijn schulp (of kamer) komt, bijvoorbeeld tijdens zijn scriptietijd, geldt dit ook voor de dieren. Zo besloot een nieuw soort gekko zijn koppie maar eens te laten zien, komt er tussen alle verdrietige berichten uit Turkije ook nog goed nieuws onder het puin vandaan en kruipen 100.000 schildpadden gezamenlijk het strand op. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Nieuwe soort bladstaartgekko ontdekt in Australië

Op een onbewoond eiland in Australië is tijdens een onderzoek een nieuwe diersoort ontdekt. Het gaat om een nieuw soort bladstaartgekko met de wetenschappelijke naam: Phyllurus fimbriatus. Het dier werd per toeval ontdekt tijdens een onderzoek van de James Cook University op Scawfell Island. Dat is een ruig onbewoond eiland 50 kilometer van de kust van Mackay, dat in het noordoosten van Australië ligt. Het diertje dat gevonden is, is strikt carnivoor en leeft van een dieet van insecten, spinnen en kleinere gekko’s. Het kan waarschijnlijk slecht tegen de hitte, verstopt zich overdag onder rotsen met behulp van goede camouflage en komt ‘s nachts tevoorschijn om te jagen. Er zijn zo’n dertig diertjes van de nieuwe soort gevonden tijdens het onderzoek.

Meerdere dieren gered onder het puin na de zware aardbeving in Turkije

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Na de zware aardbeving die 9 februari plaatsvond in Turkije en Syrië en tot nu toe zo’n 50000 mensen het leven heeft gekost, zijn na dagen en weken nog verschillende dieren levend onder het puin vandaan gehaald. Zo werd een paard 21 dagen na de aardbeving levend onder het puin vandaan gered, waar deze vastzat. Of het dier toegang had tot eten en drinken is onbekend. Nadat het gezien en behandeld is door dierenartsen is het herenigd met zijn eigenaar. Ook voor een hond kwam hulp nog wel op tijd. Deze is na 23 dagen onder het puin vandaan gehaald. Voor de hond geldt hetzelfde als voor het paard, het is niet duidelijk hoe deze zo lang onder het puin heeft kunnen overleven. Daarnaast worden nog elke dag duizenden honden, katten, vogels en vissen gered en herenigd met hun baasjes.

Babyboom: honderdduizenden schildpadden leggen tegelijk hun eieren

Op een Indiaas strand hebben meer dan 100.000 schildpadden tegelijkertijd hun eieren neergelegd. Ze gebruiken het strand als gigantische broedplaats. Ongeveer een maand eerder dan normaal zijn deze dieren begonnen met het leggen van hun eieren. Dit komt waarschijnlijk door de gunstige klimaatomstandigheden die heersen en de schone stranden.

Door Anouk Kuilboer