Up-to-date Juni

Heb je het de afgelopen tijd te druk gehad, en daardoor het nieuws niet zo goed gevolg of is het je allemaal even ontgaan? Geen zorgen! In de Up-to-date staan allerlei dierennieuwtjes van de afgelopen maand voor je op een rijtje!

Kniebracen voor girafje Msituni 

Op 1 februari werd in een van de buitenhokken van een dierentuin in San Diego girafje Msituni geboren. Door de dierenarts werd vastgesteld dat de hoek waarin de poten stonden afwijkend was. Een orthopeed, die normaal braces voor mensen maakt, heeft speciale kniebraces voor het dier gemaakt. Nadat de braces speciaal voor Msituni waren afgesteld kregen deze een speciaal printje met een giraffe patroon. Na 39 dagen stonden de benen van het dier weer recht en kon het dier weer worden geherintroduceerd in de groep. Haar eigen moeder accepteerde haar niet meer, maar ze werd door een andere vrouwelijke giraffe als het ware geadopteerd.

Veel dolfijnen sneuvelen door de Russische invasie

Sinds het begin van de Russische invasie spoelen er steedse meer dolfijnen aan op de stranden van Oekraïne, Bulgarije, Roemenië en Turkije. Volgens Turkse maritieme onderzoekers ligt een deel van de verklaring in de verhoogde geluidsoverlast onder water. Door het geluid vluchten de dieren naar andere gebieden van de Zwarte zee, waar ze verstrikt raken in visnetten. Daarnaast zouden de dieren last hebben van het gebruik van Sonar door de oorlogsschepen, waardoor hun oriëntatievermogen wordt aangetast. Ook de dieren zouden lijden onder de bombardementen bij de kustlijn en het voedselgebied. Verder kunnen ze last hebben van de olievervuiling en chemicaliën van de munitie in de zee. Voor de oorlog werd het aantal dolfijnen in de Zwarte Zee geschat op 253.000, dit aantal is drastisch aan het dalen.

Zeldzame albino reuzenschildpad geboren in Zwitserse dierentuin

In een Zwitserse dierentuin is 1 mei een zeldzame albino schildpad uit het ei gekropen. De schildpadsoort, de galapagosreuzenschildpad, wordt ernstig bedreigd en is daarom onderdeel van een speciaal programma. Het slagingspercentage van de paring van deze soort is vrij laag, namelijk slechts 2 tot 3 procent. Mede hierdoor is dit een kwetsbare soort. Dit is de eerste keer ter wereld dat een albino galapagosreuzenschildpad is geboren in gevangenschap, in het wild zijn er nog nooit albino-individuen waargenomen. Het albino galapagos reuzenschildpad jong is tweede jong dat uit het ei is gekropen. Het andere jong is zwart, net als de ouderdieren. Het geslacht van de 2 jongen is nog niet bepaald.

Een taxi als broedplaats

In Alkmaar heeft een meeuw besloten een nest te bouwen tussen de ruitenwissers van een taxi en hier haar ei uit te broeden. Medewerkers van de taxicentrale en de lokale dierenambulance hebben het nest al eens proberen te verwijderen, maar de meeuwen blijven steeds terugkeren. Nu het meeuwen koppel een ei heeft gelegd mag het nest niet meer verwijderd worden, want meeuwen zijn beschermd in Nederland. De dieren broeden 3 weken op de eieren en het kan dan nog 4 weken duren voordat het nest verwijderd kan worden. Tot die tijd moet de centrale het met een taxi minder doen.

Door: Marjolein Kruider

Bronnen: