Up-to-date januari 2022

2021 was een speciaal jaar en neemt veel gebeurtenissen met zich mee. Dat de vogelgriep niet het enige virus is dat ons in de ban houdt is jullie vast niet ontgaan. Om even weg te dromen in de mooie dierenwereld is deze vrolijke up-to-date geschreven! 

Loeiend beschuit met muisjes!
In Burgers Zoo’ werd er vanaf donderdag 30 december 09:18 uur feest gevierd! Vlak voordat het nieuwe jaar begon is hier een Caribische zeekoe geboren. In Europa zijn er maar 39 zeekoeien aanwezig in dierenparken, waarvan de meesten mannetjes zijn. Dat is ook waarom er gehoopt wordt dat het jonge kalfje een vrouwtje is. Via de livestream was de bevalling te volgen, te zien via de link in de bronnen. Van welk geslacht het diertje is, moet nog onderzocht worden.
Niet alleen een zeekoe, maar ook een andere soort waterkoe kan beschuit met muisjes verwachten. De galloway, Leonarda, die drachtig 100 km de Maas af wist te drijven krijgt binnenkort ook een kalf. Dubbel zwemfeest!

Waar is walrus Freya gebleven?
In september jongstleden was er een heel bijzondere bezoeker op de Nederlandse waddeneilanden, namelijk een walrus. Dit vrouwelijke zeezoogdier chillde op een onderzeeër van de koninklijke marine en werd middels een stemming van Omrop Fryslân Freya genoemd. Kort hierna is zij vertrokken naar de Noordoost-Engelse kust. Voor het laatst is ze gespot in de archipel tussen het noordelijke puntje van Schotland en Noorwegen, terwijl ze aan het uitrusten was naast een zalmkwekerij. Zullen we haar nog een keer terugzien in Nederland? 

Als de kat van huis is, dan…
Danst de Nederlandse pers! Erik Aspers was afgelopen december in Spanje toen hij een telefoontje kreeg van zijn vriendin dat één van zijn twee servals ontsnapt was. Een serval is, zoals jullie natuurlijk weten, een roofdier dat in Afrika in het wild leeft. Op film is te zien hoe het dier via een gat in het net van het verblijf de vrijheid tegemoet gaat. Voor bewoners van Herkenbosch was dit gelukkig maar van korte duur. Om 08:00 uur de volgende ochtend stond de katachtige weer voor zijn eigen woning te wachten.

Bronnen
https://www.gelderlander.nl/arnhem/zeldzame-geboorte-van-schattige-zeekoe-in-burgers-zoo-in-arnhem~a51d0267/
https://www.burgerszoo.nl/nieuws/2021/12/er-is-een-kleine-zeekoe-geboren
https://www.1limburg.nl/watersnoodkoe-krijgt-binnenkort-een-kalfje
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-59636151
https://nos.nl/artikel/2410998-ontsnapte-serval-herkenbosch-keert-zelf-naar-huis-terug

Sophie Boddeke