Up-to-date Februari

Het is weer tijd om alle studenten up to date te brengen. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet zo. Want het nieuws van de afgelopen tijd lijkt enorm veel op het nieuws uit het studentenleven. Zo beginnen we met heremietkreeften die ons plastic afval gebruiken als schelp, wat we kunnen vergelijken met de student die zijn kamer verrijkt met de zakken chips van afgelopen week, te lui om het op te ruimen. Daarnaast zal ik jullie bijpraten over het feit dat geiten aan je stem kunnen horen dat je boos bent, net als je moeder die merkt dat je geïrriteerd bent dat je wéér stamppot eet. Als laatste neem ik jullie mee naar Afrika, waar een IVF-poging is gelukt bij de witte neushoorn, een bijna uitgestorven soort! Wat dat dan weer met studenten te maken heeft weet ik niet, maar goed.

Heremietkreeften gebruiken ons plastic afval als kunstmatige schelp

Heremietkreeften gebruiken normaal gesproken schelpen als pantser voor hun lichaam. Maar door al het plastic afval in zee worden ze steeds creatiever: twee derde van de dieren gebruikt dat nu als een kunstmatige schelp.

Die conclusie trekken wetenschappers in het tijdschrift Science of the Total Environment.

Hun aandacht werd getrokken door foto’s van natuurliefhebbers die online verschenen. “We zagen iets buitengewoons”, zegt onderzoeker Marta Szulkin. “Ze hadden opeens een plastic dop of een stuk lamp op hun rug.”

Samen met haar collega’s vond ze bijna vierhonderd foto’s van heremietkreeften die een kunstmatige schelp op hun rug dragen, voornamelijk dopjes van plastic flessen.

Hoewel de onderzoekers de beelden “bedroevend” vonden, is het niet duidelijk of het dragen van dit plastic afval de dieren schaadt. Misschien helpt het de kreeften juist, zeggen de onderzoekers. “Ik denk dat we echt moeten begrijpen dat we in een ander tijdperk leven en dat dieren gebruik maken van wat voor hen beschikbaar is”, zegt Szulkin.

Daarom willen de onderzoekers ook kijken wat dit doet voor de evolutie van de kreeften. Zo zou plastic een standaard alternatief kunnen worden als er te weinig schelpen zijn om uit te kiezen. Volgens Szulkin zijn lichtere, plastic ‘schelpen’ makkelijker te dragen en zouden ze zwakkere kreeften kunnen helpen om te overleven.

Geiten kunnen aan je stem horen of je boos of blij bent

Geiten kennen het verschil tussen een vrolijke en boos klinkende stem. Die gevoeligheid voor geluid hebben de dieren ontwikkeld, doordat ze vaak in de buurt van mensen zijn, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Hongkong.

Het onderzoek gaat in op het staargedrag van geiten.

Als iemand overschakelt van een vrolijke op een boze stem, blijven geiten langer naar die persoon kijken dan wanneer de stem niet verandert. Het onderzoek toont aan dat geiten onderscheid kunnen maken tussen de signalen die we met onze stem afgeven.

De reactie was niet bij alle geiten hetzelfde. Verreweg de meeste dieren keken langer als de stem was veranderd, maar sommige geiten deden iets anders. Dat komt volgens de onderzoekers door onder meer een verschil in intelligentie.


Succesvolle ivf-poging biedt hoop voor met uitsterven bedreigde neushoorn

Wetenschappers hebben een doorbraak bereikt in een poging om de noordelijke witte neushoorn te redden. Er zijn wereldwijd nog maar twee van deze dieren over, maar een succesvolle ivf-poging biedt hoop.

De ivf-poging is uitgevoerd bij een sterk verwante soort van de noordelijke witte neushoorn, de zuidelijke witte neushoorn. Na dertien pogingen was het raak. Een eicel werd in het laboratorium bevrucht en met succes teruggeplaatst in de baarmoeder van de neushoorn.

De zwangerschap leidde alleen niet tot een geboorte. De draagmoeder stierf zeventig dagen na de bevruchting, nadat ze besmet raakte met een bacterie.

Desondanks liet het onderzoek zien dat een ivf-poging voor neushoorns mogelijk is. De volgende stap is om dit te proberen met behulp van embryo’s van de noordelijke witte neushoorn.

Door: Jorg Schellens

bronnen:

https://www.nu.nl/dieren/6299629/geiten-kunnen-aan-je-stem-horen-of-je-boos-of-blij-bent.html

https://www.nu.nl/dieren/6299158/heremietkreeften-gebruiken-ons-plastic-afval-als-kunstmatige-schelp.html

https://www.nu.nl/dieren/6298999/succesvolle-ivf-poging-biedt-hoop-voor-met-uitsterven-bedreigde-neushoorn.html