Up-to-date

De vakantie voor de bachelorstudenten is officieel aangebroken, dit betekent niet dat de dieren ook vakantie aan het houden zijn. Het dierennieuws blijft binnenstromen en we hebben speciaal voor jullie een aantal leuke dierennieuwtjes op een rijtje gezet!

Eerste wolvenroedel gespot buiten de Veluwe

Wolven in Nederland, dat is ondertussen geen nieuws meer. Wolven worden 2 jaar gezien in het land, er zijn al twee roedels officieel gevestigd en er lopen elf wolvenparen rond in het land. De meeste gevestigd rondom de Veluwe en afkomstig uit Duitsland en het oosten van Europa. Wat we nog niet eerder hebben gezien is een wolvenpaar met welpen in de regio van Drente en Friesland. Voor het eerst zijn deze buiten de Veluwe gespot. De exacte locatie van het nest is niet bekend gemaakt om te voorkomen dat deze gestoord wordt.

Overvolle opvangcentra door gedumpte konijnen

Een huisdier in corona tijd, het leek zo leuk. Helaas is de realiteit wat minder leuk, de afgelopen twee jaar stijgt het aantal konijnen dat wordt afgestaan. Niet alleen door corona maar ook doordat de dieren vaak toch minder leuk blijken voor de kinderen dan in eerste instantie gedacht of dat kinderen erop uitgekeken raken. Helaas zitten de opvangcentra nu vol, daarom moet soms nee verkocht worden aan mensen die hun dier willen afstaan en worden ze op een wachtlijst geplaatst of weggestuurd naar een ander asiel. De opvang in Amersfoort komt daarom nu met een ludieke actie: First Dates Rabbits. Mensen die één konijn hebben kunnen langskomen en zoeken naar een match voor hun dier. Zo hopen ze konijnen een nieuw huisje te geven en gezien het feit dat konijnen sociale dieren zijn ook ervoor te zorgen dat eenzame konijnen een partner krijgen. Daarmee hopen ze de druk te verlichten op het opvangcentrum, die nu zo’n 120 konijnen in de opvang heeft.

Nesten van de Aziatische Hoornaar vinden met behulp van een zender

Een onderzoek van het EIS kenniscentrum is succesvol gebleken nadat ze het nest van de Aziatische Hoornaar gevonden hebben met behulp van een zender. De Aziatische Hoornaar is een exoot dat een risico vormt voor de biodiversiteit in Nederland, het vormt met name een gevaar voor bestuivende insecten. In Nederland willen we deze soort dus ook maar al te graag bestrijden. Een nieuw nest kan tot wel 150 koninginnen voortbrengen die allemaal weer zelf een nieuw nest creëren. Door een nieuwe methode, waarbij een zendertje of markering wordt aangebracht bij een Hoornaar, kan deze gevolgd worden tot aan het nest waarna deze bestreden kan worden. De nesten kunnen zonder gif bestreden worden door middel van het invriezen van de nesten waarbij ook aanwezige hoornaars, larven en poppen bevriezen om zo de verspreiden van deze soort te voorkomen.

“Verzopen” kat Kees in het nieuws

In Noord-Holland wordt de dierenambulance platgebeld vanwege kat Kees. Regelmatig komen er telefoontjes binnen over een verwaarloosde kat Kees die er onverzorgd en verzopen uit ziet. Nu verzoekt de dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon om te stoppen met bellen over de kat. Het is een 7-jarige Maine Coon met een lange vacht uit Anna Paulowna die graag zwemt. Zo loopt hij regelmatig kletsnat en een vacht vol modder over straat waardoor hij er al snel verwaarloosd uit komt te zien. “Niks is minder waar, Kees heeft een hele lieve bazin, die hem goed verzorgt.” aldus de dierenambulance. Kees kan zelf uit het water komen en komt altijd thuis, geen zorgen dus! Daarnaast worden de mensen verzocht om Kees niet te voeren, hij is niet verwaarloosd. Hij zit aan de medicijnen en het speciale voer waardoor hij snel problemen krijgt met zijn gezondheid als mensen hem voeren. Als mensen nu over een verzopen kat in Anna Paulowna bellen dan wordt er toch altijd even om een fotootje gevraagd. Als hij wordt herkend dan worden de bezorgde mensen verteld dat ze hem rustig kunnen laten lopen.

Bronnen