Sledehondensport in Nederland

Nu de temperaturen rond het vriespunt liggen, voelen honden zoals de Alaska malamute, Groenlandhond, Samojeed, Eskimohond en Siberische husky zich helemaal in hun sas. Deze rassen (mét officiële stamboom) mogen namelijk in Nederland, volgens de Wet Dieren (Besluit Houders van Dieren, artikel 9.1), de sledehondensport uitoefenen.

Wet Dieren
Dat de Wet Dieren enkel de bovengenoemde rassen (collectief de sledehonden genoemd) toestaat tot het uitoefenen van de sledehondensport is gelukkig niet zonder reden. Niet elk hondenras is namelijk gewend om lasten te trekken en ook niet elk ras vindt de sport leuk. Vanaf 2012 kun je ook een ontheffing aanvragen, waardoor je met een hond die eigenlijk niet mag deelnemen aan de sport, toch toestemming krijgt om mee te doen. Vaak gaat het dan om een hond die wel speciaal gefokt is voor de sport, maar niet beschikt over een stamboom. De ontheffing is 1 jaar geldig.

Sledehonden
De sledehonden zijn echte werkhonden. Ze houden ervan om te rennen en trekken en kunnen snel verveeld raken als ze dit niet kunnen doen. Er is dan een verhoogde kans op stereotiep gedrag en daarom is het heel belangrijk dat ze voldoende, lichamelijke maar ook geestelijke, uitdaging krijgen.

De Sport
Bij de sledehondensport trekt een roedel honden met hoge snelheid een slee voort, gemend door een zogenaamde musher (hondenmenner). Omdat we in Nederland vaak geluk moeten hebben voor wat sneeuwval, wordt de sport hier vaak uitgeoefend door het voorttrekken van een kar. Je kan de sport gewoon als hobby doen, maar er worden ook wedstrijden gehouden en het is mogelijk om mee te doen met georganiseerde trektochten.

Enkele vormen van het uitoefenen van de sport zijn;
– Ski-jöring waarbij je gaat hardlopen of langlaufen met 1-2 honden die je dan voorttrekken.
– Pulka klasse waarbij 1-3 honden achter elkaar worden ingespannen voor een pulka, dit is een kleine kar of slede.
– Teams waarbij honden twee aan twee voor een kar of slee gespannen worden en de musher op de slee/kar staat. Hierin onderscheiden we 4 klassen;
– C-klasse: drie of vier honden trekken het voertuig
– B-klasse: vijf of zes honden trekken het voertuig
– A-klasse: zeven of acht honden trekken het voertuig
– Open klasse: 9 of meer honden trekken het voertuig

Door Anne Ruth van Drunen

Bronnen:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0035248/2021-11-01
https://huskynederland.jouwweb.nl/wetgeving-nl
https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/sporten-met-je-hond/sledehondensport/
https://hondenwereld.nl/sledehond/