Over de bloemetjes en de bijtjes

De bloemetjes en de bijtjes, een uitspraak die vaak gebruikt wordt als het gaat om seksuele voorlichting. En hoewel dat ook belangrijk is, gaat het in dit artikel toch echt over bloemen en bijen. Want hoe gaat het eigenlijk met de bij in Utrecht? 


Als je aan bijen denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan de honingbij. Maar er zijn heel veel meer verschillende bijensoorten die allemaal een solitair bestaan leiden. In Utrecht leven zo’n 127 verschillende soorten bijen, waaronder ook zeldzame soorten. Solitaire bijen doen alles zelf. Ze bouwen hun eigen nest, zoeken hun eigen voedsel en leggen eitjes. Hun hele leven speelt zich vaak af op een paar vierkante meter, en beetje vergelijkbaar met diergeneeskunde student op de Yalelaan 😉 In deze meters moet het bijtje nestgelegenheid en voedsel kunnen vinden. Bijen leven van nectar en stuifmeel, wat ze verzamelen bij allerlei bloemsoorten. Tijdens het verzamelen van hun voedsel helpen de bijen bij het bestuiven van heel veel planten, waaronder ook voedingsgewassen. Zo hebben wij fruitsoorten zoals kersen, appeltjes, frambozen, bramen, bessen en mango’s allemaal te danken aan de bij. 

De nakomelingen van bijen zitten vaak in nestjes met celletjes in de grond of andere holletjes zoals gaatjes in de muur. In elke cel groei een eitje uit tot een bijenlarve en later tot een volwassen bij. De bijen verzamelen stuifmeel vooral voor hun nakomelingen. Het unieke aan de honingbij is dat zij een voorraad aanleggen voor later.

 

Maar helaas hebben de bijen het de laatste jaren erg moeilijk. De helft van de 358 soorten in Nederland is bedreigd, terwijl het helpen van de bijen erg makkelijk is.   Zo kun je zelf meer diverse bloemen en planten in je tuin of op het balkon zetten of bijvoorbeeld een klein bijenhotel ophangen. Utrecht pakt het iets groter aan en wil 5 grote bijenburchten aanleggen, twee staan er al op de stadstuin Kanaalweg en bij Eilandsteede. Ook staat er een groot bijenhotel langs de A2 met ruimte voor meer dan 200 wilde bijen en vlinders. Ook is er een grote bloemenwijde met 40 inheemse bloemsoorten aangelegd in de hoop de bijen in Utrecht te helpen. 

Door Floor Beekwilder 

Bronnen: 

https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/dieren/wilde-dieren-helpen/bijen/

https://www.utrechtnatuurlijk.nl/wildebij/ https://bijenstichting.nl/wat-dragen-bijen-bij-aan-onze-voedingszekerheid/