Orka aangespoeld aan de Nederlandse kust

Nog redelijk vers van de pers: vorige week zaterdag spoelde een Orka aan op het strand van Cadzand. In eerste instantie lukte het SOS Dolfijn, de KNRM en stichting reddingsteam Zeedieren om het dier weer terug de zee in te krijgen. Helaas tevergeefs, want nog geen uur later spoelde het dier, 2,5 kilometer verderop, alsnog aan. De kansen om het dier te redden waren toen al geslonken naar 50%. “Een dier spoelt niet voor niets aan”, aldus Jaap van der Hiele van Stichting Reddingsteam Zeedieren. Nadat bleek dat de Orka het niet zou redden is zij op het strand geëuthanaseerd.


Waarom het dier aanspoelde op het strand is een groot vraagteken. Orka’s leven in groepen en spoelen zelden aan op de Nederlandse kust. Om dit te onderzoeken is de Orka naar de Faculteit Diergeneeskunde gebracht, waar Lonneke IJsseldijk en de Wageningen Universiteit een week lang onderzoek hebben gedaan op het 5,5 meter lange dier, dat maandagochtend binnenkwam.

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn vrijdagochtend binnengekomen. Uit de eerste resultaten kwam dat het dier kampte met een ernstige tandvleesontsteking. Daarnaast zijn er nog meer ontstekingen gevonden in verschillende inwendige organen, waaronder de hartkleppen, het hersenvlies en de geslachtsorganen. Naast de ziekte die het dier had, was de maag- en darminhoud afwezig. Dit betekent dat het dier al dagenlang niet had gegeten en ontzettend zwak was. Het feit dat het dier levend aanspoelde was ook zeker niet bevorderend voor de overlevingskansen. Een orka is aangepast aan het leven onder water en niet boven water. Dit zorgde ervoor dat het dier tijdens het stranden ook al spierschade op had gelopen en de overlevingskansen voor het zieke dier al aardig geslonken waren.

Deze specifieke orka was geen onbekende. Een Spaanse dierenwelzijnsorganisatie herkende het dier aan de hand van foto’s en video’s. De Orka, jarenlang bekend aan de Spaanse kust, maar was daar al een tijd niet gezien. Ook was de Orka nog nooit zo Noordelijk gespot. De Orka was volgens de organisatie minimaal 20 jaar oud en is waarschijnlijk afgedwaald door haar ziekte.

De precieze redenen voor de ontstekingen is nog niet duidelijk. Het onderzoek gaat dan ook nog een tijd duren om de precieze oorzaak te achterhalen waarbij onderzoekers stukken orgaan op kweek hebben gezet en nog meer aanvullend onderzoek gaan doen.

Door Anouk Kuilboer

Bronnen: