Ook dierziekenhuizen draaien overuren

Het is bij iedereen inmiddels wel bekend dat de humane zorg onder enorme druk staat door de corona pandemie. Maar niet alleen de humane ziekenhuizen draaien overuren, ook de dierziekenhuizen hebben het zwaar.

Een van de oorzaken hiervan is het personeelstekort.  Volgens Hendrik-Jan Kranenburg, directeur van een dierziekenhuis in Nieuwegein, komt dat doordat veel diergeneeskunde studenten studievertraging hebben opgelopen door corona. Daardoor heb je een jaar gehad waarin er minder mensen zijn afgestudeerd, en dus ook minder dierenartsen. De dierenartsen er wel zijn ook minder beschikbaar dat komt omdat meer zieken zijn en moet je thuis blijven als je in afwachting bent van een test. 

Een ander oorzaak van de drukte is het gegroeide aantal gezelschapsdieren. Veel mensen hebben in deze corona tijden namelijk een hond of kat in huis gehaald. Dat betekent meer routine bezoeken voor vaccinatie maar ook meer bezoeken voor ander soort klachten. Veel van deze dieren komen nu ook bij het dierenziekenhuis met gedragsproblemen en angststoornissen omdat ze niet goed gesocialiseerd zijn. 

Het is trouwens niet nieuw dat de veterinaire zorg onder druk staat tijdens de pandemie, in april 2020 waren de negatieve gevolgen ook al zichtbaar. Zo waren er veel dierenartsen ziek thuis. Maar veel eigenaren wilden liever niet naar de praktijk komen en wachtte daardoor soms te lang met alle gevolgen van dien. Ook waren eigenaren erg bang dat hun huisdier ook corona kon krijgen maar inmiddels is gebleken dat het aantal COVID-19 positieve dieren erg klein is.

Wel zijn er een aantal gorilla’s en Leeuwen positief getest op COVID-19 in dierentuin Blijdorp. Een van de besmette dieren is bekende gorilla Bokito, die in 2007 uitbrak en een vrouw zwaar verwondde. De symptomen van de dieren zijn vrij mild, ze zijn hangerig, hebben verminderde eetlust en sommige dieren hebben een licht hoest. 

Voor de bezoekers is er volgens de dierentuin geen risico geweest om corona op te lopen via de besmette dieren. De zieke dieren zitten nu in quarantaine buiten het zicht van het publiek waar ze rustig mogen uitzieken.

Floor Beekwilder

Bronnen:
https://www.ad.nl/utrecht/ook-de-dierenziekenhuizen-draaien-overuren-door-corona-soms-komt-hulp-te-laat-dat-is-schrijnend~ac970dad/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.hetkontakt.nl/regio/klaroen/226142/dierenarts-slaat-alarm-zorg-voor-dieren-staat-onder-druk-

https://nos.nl/artikel/2406245-gorilla-s-en-leeuwen-in-blijdorp-positief-getest-op-corona