Nederlandse reddingshonden in Turkije
In de nacht van zondag 5 februari op maandag 6 februari zijn er in het gebied van Turkije en Syrië aardbevingen geweest. Deze aardbevingen zijn de hevigste aardbevingen sinds een hele lange tijd. De beving had een kracht van 7,8 met een epicentrum in de buurt van de Turkse stad Gaziantep. De schade is enorm. Vele huizen zijn ingestort en vele mensen zijn bedolven onder het puin. Om deze mensen te redden worden er al sinds het begin van de ramp verschillende manieren gebruikt. De regering zet zoekteams in en ruimt puin op met graafmachines en bulldozers, maar die zijn niet altijd beschikbaar. Soms moet familie zelf dagenlang graven in het puin om hun familieleden te vinden. Hoewel elke dag dat iemand onder het puin blijft de overlevingskans afneemt, blijft er gezocht worden naar overlevenden. Zelfs elf dagen na de beving zijn er nog enkelen gevonden onder het puin. Het dodental in Turkije stond op zaterdag 18 februari op 40.642, in Syrië was dit 5800. Gelukkig heeft Nederland nu een hulpmiddel naar Turkije gestuurd in de hoop dat mensen sneller gevonden worden: De honden reddingsteams.
Deze honden krijgen een speciale training en moeten ook constant bijgeschoold worden. Vaak zijn reddingshonden herders of retrievers, maar ook kruisingen komen voor. Deze zijn in het bijzonder geschikt voor het werk door het sociale karakter van de hond. Al in een vroeg stadium wordt de jonge hond getraind om een ‘buitdrift’ te krijgen. Dit zorgt ervoor dat de hond een koppeling maakt tussen het vinden van het slachtoffer en het krijgen van een beloning, waardoor de hond gemotiveerd raakt om een geurbron te zoeken. Door dit trainen zal de hond, nu ouder en officieel een reddingshond, gaan reageren op geur stromen die door de wind zijn meegevoerd. De honden gaan dan zoeken naar liggende, zittende of hangende personen, maar kunnen ook op zoek gaan naar geur punten in het water of in het puin. Daardoor kunnen dan weer andere hulpdiensten, zoals de brandweer en politie, gewoon hun werk blijven doen. De reddingshonden worden continu getraind voor vlaktezoeken, puinzoeken en het lokaliseren van drenkelingen. Dit is nodig om ze altijd in te kunnen zetten. Maar naast reddingshond zijn de honden ook vooral normale huishonden en hebben ze een familie.
Nederland heeft onder andere het USAR.NL team gestuurd. De naam zegt al wat ze doen, namelijk: Urban Search and Rescue. Op maandag 6 februari werd bekend dat USAR ingezet ging worden. Mark Rutte maakte dit bekend door middel van een tweet. Later die dag is het team vertrokken vanuit Zoetermeer om naar het militair vliegveld in de buurt van Eindhoven te gaan. Daar zijn ze om 19.20 uur vertrokken. Het vrachtvliegtuig, wat ook door Nederland is gestuurd, is vertrokken om 21.59 uur. Om ongeveer 23.00 uur is het vliegtuig met de reddingswerkers aangekomen in Adana. Ondertussen was al bekend gemaakt dat het team ingezet ging worden in de provincie Kahramanmaras (ten noorden van Gaziantep). Toen ‘s nachts nog het vrachtvliegtuig met al het reddingsmateriaal landde kon USAR eigenlijk al aan de slag. Ze zijn op 7 februari begonnen met het opzetten van een basiskamp en hebben in de avond al de eerste slachtoffers gered. Na 7 dagen heeft het reddingsteam de werkzaamheden overgedragen aan andere teams, omdat deze recenter aangekomen waren en dus nog fris waren. In totaal zijn er, volgens de RHWW, 10 mensen gered door het inzetten van de Nederlandse reddingsteams. Op donderdag 16 februari is het team weer veilig aangekomen in Eindhoven. De honden zijn helemaal uitgeput, net als de vrijwilligers. Om die reden staat er ook genoeg nazorg voor zowel mens als hond klaar. De honden zullen de komende tijd vooral lekker in hun mand mogen liggen en krijgen af en toe een lieve aai over hun bol. Daarnaast krijgen ze in de dagen na de terugkomst een massage, om spierpijn te verminderen.
Door Jorg Schellens
Bronnen:
https://twitter.com/reddingshonden
https://reddingshonden.nl/over-rhww/honden-begeleiders/
https://nos.nl/artikel/2464114-elf-dagen-na-de-aardbeving-nog-enkele-mensen-gered-in-turkije
https://nos.nl/artikel/2464350-nederlandse-reddingshondenteams-redden-tien-personen-in-turkije