Monogame zoogdiersoorten

Het is velen van jullie vast niet ontgaan; gisteren was het valentijnsdag. Bij de studie diergeneeskunde zijn we niet vies van een beetje liefde, zoals bij vrijwel elke vet-inn of WSB wel blijkt, lees de beagle er in elke ddx-bundel maar op na! Ook in het dierenrijk is de liefde geen zeldzaam verschijnsel, zeker nu de lente voor de deur staat. Veel diersoorten krijgen in hun leven te maken met verschillende partners, maar er zijn diersoorten waarbij monogamie de leidraad is. Vaak komt monogamie voor bij diersoorten waarvan niet alleen de moeder, maar ook de vader een belangrijke rol speelt in de opvoeding van het nageslacht. Bij welke zoogdiersoorten monogamie een rol speelt, lees je in dit artikel.

  1. Zwanen

Ondanks dat de zwaan niet tot de zoogdiersoorten behoort, is het wel een van de bekendste en meest opvallende monogame diersoorten. Het mannelijke dier helpt het vrouwtje niet alleen met het bouwen van het nest, maar ook met het uitbroeden van de eieren. De vogels staan bekend om hun loyaliteit naar elkaar en wanneer er een liefdesband ontstaan is tussen twee partners dan is dit voor altijd. Mocht één van de twee zwanen overlijden, dan is er duidelijk rouwgedrag zichtbaar bij de overgebleven partner. Uiteindelijk wordt er wel een nieuwe partner gezocht, maar pas na het rouwproces, die erg lang kan duren.

  1. Wolven

Een ander zoogdier dat met één partner een levenslange sterke band opbouwt, is de wolf. Deze monogame relatie is een belangrijke schakel in het creëren van een stabiele structuur binnen de wolvenroedel. Wanneer een van de twee overlijdt, vormt de overgebleven wolf een nieuw koppel. 

  1. Gibbon

De gibbon wordt ook wel de kleine mensaap genoemd en zijn net als de zwaan en de wolf monogaam. Op een leeftijd van 5 jaar zijn de dieren geslachtsrijp en zullen zij een partner kiezen voor het leven. Met een levensverwachting van 35 tot 40 jaar kan de gibbon theoretisch gezien een koralen (35 jaar) huwelijk vieren. 

  1. Bever

Ook bevers zijn monogaam en gaan lange relaties met elkaar aan. De paring vindt plaats in het water, in de winter. Een jonge bever verlaat het nest op een leeftijd van 3 jaar. Bevers zijn dan geslachtsrijp en gaan op zoek naar hun eigen partner en territorium.

  1. Vossen

Hoewel je het misschien niet zomaar zou verwachten gezien zijn uitbundige gedrag, is de vos ook monogaam. Een mannetjes vos is maar 3 dagen bereid om te paren in het voorjaar. Mocht een paring succesvol zijn, dan blijft het vrouwtje bij het nest terwijl vader op zoek gaat naar eten. 

  1. Prairiewoelmuizen

Een van de meest trouwe en monogame diersoort is de prairiewoelmuis. De mannelijke prairiewoelmuis blijft zijn hele leven bij het vrouwtje waar hij als eerste mee paart. Andere vrouwtjes worden niet meer door het mannetje getolereerd en worden vaak aangevallen. 

Naast zoogdieren zijn er ook veel vogels die monogaam zijn. Dit zijn onder andere de albatros, Amerikaanse zeearend, Vlaamse gaai, tortelduif, toekan, duif, gans, geelvleugelara en groenvleugelara. 

Door Anne Ruth van Drunen

Bronnen:

https://scientias.nl/woelmuizen-bewijzen-verlangen-maakt-liefde-echt-sterker/

https://www.onzenatuur.be/soortenbank/bever

https://www.trouw.nl/nieuws/eeuwige-trouw-een-gebod-of-een-hormoon-ethologie~b5455a85/#:~:text=Sommige%20woelmuizen%2C%20zoals%20onze%20veldmuis,voor%20de%20jongen%20te%20zorgen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_monogame_dieren