Kortsnuitige katten 

Een groep dierenartsen is een campagne begonnen om consumenten te waarschuwen voor de problemen die bij het nemen van kortsnuitige katten komen. Deze kortsnuitige katten, waaronder de Perzische kat en de exotische korthaar, kunnen veel problemen ondergaan door de veel te korte snuit, die we blijkbaar zo leuk vinden. Wat kunnen wij als dierenartsen betekenen voor deze dieren en het beperken van dit probleem?

Ten eerste is het belangrijk voor ons als toekomstig dierenarts te erkennen wat voor problemen er allemaal bij een kortsnuitige kat kunnen ontstaan. Veelvoorkomende problemen zijn onder andere

∙ Ademhalingsproblemen en oververhitting door dichtgedrukte luchtwegen (BOAS) 

∙ Steeds terugkerende huidontstekingen door overmatige huidplooien 

∙ Oogziektes (BOS) 

∙ Gebitsproblemen door afwijkend gevormde kaak

∙ Nek en rughernia’s, problemen van een ingegroeide staart, half aangelegde wervels 

∙ Zwanger worden kan meestal alleen met kunstmatige inseminatie 

∙ Bevallen kan vaak alleen met een keizersnede

Vaak worden de problemen van kortsnuitige katten niet door eigenaren herkend. Een kat kan namelijk veel slapen en weinig actief zijn door ademhalingsproblemen. Dit wordt echter vaak weggemoffeld als een luie kat. Daarnaast worden gebitsproblemen vaak niet herkend, omdat de katten hun brokjes meteen doorslikken zonder te kauwen. Hierin is de rol als dierenarts belangrijk om het bewustzijnsniveau te creëren bij eigenaren, zodat katten niet in stilte leiden.

Daarnaast is het in Nederland illegaal om met kortsnuitige dieren te fokken. Het is namelijk in strijd met artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren. Hierin staat namelijk dat het verboden is te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. Ofwel simpel gezegd: je mag niet fokken met een dier als de nakomeling of het dier zelf een grote kans heeft op een slechte gezondheid. In dit geval is er zeker sprake van een benadeling van de gezondheid. Omdat het illegaal is om in Nederland te fokken zullen dus veel dieren uit het buitenland worden geïmporteerd of worden ze toch illegaal gefokt in Nederland. Het is dus belangrijk om katten eigenaren ervan bewust te maken dat als je een kortsnuitige kat binnenhaalt, er een grote kans bestaat dat je illegale activiteiten stimuleert.

Om dit probleem aan te pakken is er door dierenartsen een beleidsplan opgesteld voor dierenartsen, zodat op een juiste manier kan worden omgegaan met de gezondheidsproblemen van kortsnuitige katten. Als dierenarts is het vanzelfsprekend dat je deze dieren wel helpt met hun problemen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je bewust voor kan kiezen om uit te voeren, voornamelijk in het kader van bewustzijn wegens de ongezonde snuiten. Doe namelijk geen vruchtbaarheidsbegeleiding bij kortsnuitige honden en katten die niet aan de wet voldoen. Ook kan je actief baasjes adviseren om geen kortsnuitige dieren aan te schaffen. Als laatste is het verstandig om bij media- en reclame-uitingen geen kortsnuitige honden en katten te tonen.

Kortom, als dierenartsen moeten wij strijden tegen de ongezonde snuiten en het leiden van deze dieren!

Door Anton Rijnders

Kortsnuitige rassen
Voorbeelden van kortsnuitige rassen

Bronvermelding:

Bron: https://www.koopgeenkortsnuit.nl/ , geraadpleegd op 21-11-2023

Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/2023-10-07#Hoofdstuk3 , geraadpleegd op 21-2023