Koken met de DDx: vegan moussaka met vegan bechamelsaus
Nu het zonnetje steeds vaker doorbreekt, ligt de lente echt op de loer. Het is dan fijn om zo min mogelijk in de keuken te staan om zo veel mogelijk van het lekkere weer te genieten. Ideaal dus voor het bereiden van een ovenschotel zoals moussaka. Lekker handig als er ook voor de huisgenoten gekookt moet worden, of om voor meerdere dagen klaar te zijn. Het recept van deze bundel is niet zomaar een moussaka, maar een vegan moussaka met een vegan bechamelsaus. Geschikt voor vegetariërs, veganisten en degene met een lactose intolerantie!
Wat heb je nodig (4 personen)?
- 2 aubergines
- 800 gr aardappelschijfjes (krieltjes kunnen eventueel ook)
- 300 gram vegetarisch/veganistisch gehakt
- 1 ui
- snufje oregano
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 ml tomatenblokjes
- 5 eetlepels water
- peper en zout
- 300 ml amandelmelk of sojamelk
- 30 gram margarine
- 30 gram bloem
- snuf nootmuskaat (maar kan er ook uitgelaten worden indien gewenst)
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijdt de aubergines in grote dunne plakken, verhit ondertussen olie in een pan en bak de aubergines wanneer de pan warm genoeg is.
- Optioneel kan je de aardappelschijfjes 5 minuten in een pan met water voorkoken, maar vaak is dit niet nodig. Breng ze daarna op smaak met een snuf zout.
- Snipper ondertussen ook de ui en knoflook. Fruit deze aan in een andere pan en voeg hier het vegetarisch gehakt aan toe.
- Doe dan de tomatenpuree, oregano, peper, zout en kaneel erbij en roerbak kort mee.
- Doe dan de tomatenblokjes erbij en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus ca. 10 minuten sudderen. Voeg ondertussen het water toe om de saus lekker smeuïg te houden. Mocht je meer water nodig hebben dan kan dit ook.
- Maak ondertussen de bechamelsaus: smelt de margarine in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer met een garde door. Bak de roux een paar minuten. Giet dan beetje bij beetje de amandelmelk erbij en roer met de garde door. Laat indikken tot een romige saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Vet de ovenschotel in met olie of margarine.
- Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Leg hier de helft van de gebakken aubergine op. Dek af met het gehaktmengsel. Verdeel hier weer aardappeltjes en plakken aubergine over. Giet als laatste de vegan bechamelsaus er over.
- Bak de vegan moussaka 45 minuten in de oven.
Eetsmakelijk!!
Door Anne Ruth van Drunen