Je nieuwe hond 4 maanden kwijt of je kat gedwongen ge-euthanaseerd: rabiës en strenge maatregelen

Als je naar het buitenland gaat, zowel binnen als buiten de EU, moet je kat of hond gevaccineerd zijn tegen rabiës. Ook als je naar Nederland komt met een dier, moet deze gevaccineerd zijn tegen rabiës. Als dat niet is gebeurd, kan dat heftige consequenties hebben… Zo kwam in het nieuws dat in België katje ‘Lee’ geëuthanaseerd moest worden, waarna hij en zijn baasje op de vlucht sloegen.

Waarom vaccineren tegen rabiës zo belangrijk is

Rabiës komt heel weinig voor in Nederland. In de afgelopen 40 jaar zijn er 5 mensen in Nederland overleden aan rabiës, die allemaal de ziekte opliepen in het buitenland. Maar ooit was rabiës wél groot in Nederland. Honden waren reservoirdieren, die het virus bij zich droegen en verspreidden onder mensen. Met strenge maatregelen, zoals muilkorven voor werkhonden en het verplicht registeren van deze honden, is rabiës uiteindelijk (zo goed als) verdwenen uit Nederland. Door te vaccineren, wordt voorkomen dat dieren met rabiës geïmporteerd worden. Want; als een mens eenmaal symptomen heeft van rabiës, is de ziekte hoe dan ook fataal.

Dierenarts heeft meldplicht

Als een dierenarts merkt dat een dier uit het buitenland komt en niet is gevaccineerd tegen rabiës, dan is hij verplicht dat te melden bij de NVWA. Dat gebeurde ook toen de Franse Bulldog ‘Luna’ naar de dierenarts ging. De NVWA geeft aan meldingen die over rabiës gaan met prioriteit af te handelen. Al snel stond dus de NVWA op de stoep bij de eigenaren van Luna. Luna is in beslag genomen en wordt pas na bijna 4 maanden quarantaine op een onbekend adres, teruggegeven aan de eigenaar.

Heftige reacties op strenge maatregelen

‘Kan dat zomaar in dit land’, doodsbedreigingen en veel meer heftige reacties; meer dan 80.000 Vlamingen tekenden een petitie om kat Lee te laten leven. De Belgische versie van de NVWA stormde het huis van de eigenaren met veel geweld binnen. Lee was al ondergedoken, waarna er een dwangsom van 5.000 euro per dag werd opgelegd aan de eigenaren. Er werd geprobeerd om Lee terug te brengen naar Peru, maar dat mocht niet. De enige optie was dus om Lee te euthanaseren. Uiteindelijk is Lee alsnog naar Peru ‘gevlucht’.

Het laat zien dat er niet altijd begrip is voor strenge regels. Het is daarom extra belangrijk om te vóórkomen dat dieren zonder rabiës vaccinatie Nederland binnenkomen. Als dierenarts is advies geven over het veilig aanschaffen van een dier heel belangrijk. Vooral advies over het verantwoord aanschaffen van een dier is belangrijk. Een consult met een gezondheidscheck en controle van het paspoort vóór aanschaf van een dier kan een goede oplossing zijn om problemen voor eigenaren te voorkomen.

Olivier Weber