Is het Andro aan het wegrotten?

Het is al enige jaren bekend dat het Androclusgebouw plat gaat en er een nieuw gebouw komt. Helaas schieten gebouwen niet zomaar uit de grond en moeten de veterinaire studenten nog enige tijd wachten totdat zij zich in het nieuwe gebouw mogen nestelen. Maar ons geliefde Andro is de jongste niet meer en dan is de afgelopen maand erg duidelijk geworden nu wij sommige delen niet mogen betreden in verband met betonrot. Maar wat is betonrot nu eigenlijk? 

Betonrot is een overkoepelende term voor een hele hoop problemen, maar er is anders dan de term doet vermoeden helemaal geen sprake van een rottingsproces. Betonrot wordt veroorzaakt door indringing van koolstofdioxide of chloriden. Hierdoor wordt de beschermde ijzeroxide-laag rondom de wapening verbroken en gaat de wapening roesten. Roesten is een expansieve reactie (roest zet uit) wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat het beton scheurt. Beton met scheuren of barsten is veel minder sterk, waardoor de gehele constructie minder sterk is. 

Betonrot komt voornamelijk voor bij beton wat een beetje aan het einde van zijn leven is. Gelukkig kan betonrot hersteld worden en hoeven wij nog eventjes geen afscheid te nemen van ons mooie betonblokje. Afhankelijk van de ernst van de schade kunnen verschillende acties ondernomen worden. Bij minimale schade wordt de wapening vrij en schoon gemaakt en wordt het beton hersteld met een reparatiemiddel. Bij ernstige schade moet de gehele betonconstructie vervangen worden. Om delen van het beton te repareren moet de constructie extra ondersteund worden zodat het aangetaste beton verwijderd kan worden. Een betonreparateur ontroest en primeert de wapening en smeert daarna de aangetaste plek aan.

In het Androclusgebouw zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart, er worden stempels (zie afbeelding) geplaatst om de beschadigde stukken te verstevigen. Na het stempelen gaan de herstelwerkzaamheden van start die naar verwachting in november klaar zullen zijn. Zodra het stempelen klaar is (eind september) is het mogelijk om een doorgang beschikbaar te maken waardoor omlopen niet meer nodig zal zijn. De verwachting is ook dat de D.S.K. dan weer gebruik kan maken van de kamer en de tuin. 

Betonstempel

Door Floor Beekwilder 

Bronnen:

https://www.doehetzelfvochtbestrijden.nl/cementmix/hoe-ontstaat-betonrot/

https://www.eigenhuis.nl/wonen/gezond-en-veilig-wonen/klimaatverandering-en-wonen/droogte-alles-over-funderingsproblemen/betonrot-herstel

https://www.joostdevree.nl/shtmls/betonstempel.shtml