Hondenwerk bij de politie
Politiewerk wordt in sommige gevallen ondersteund door het inzetten van politiehonden. Er zijn twee soorten politiehonden: surveillancehonden en speurhonden. Hoe deze honden getraind worden en wat hun rol is bij de politie lees je in dit artikel.
Soorten honden
Surveillancehonden helpen de politie om de openbare orde te handhaven en om veilig politieoptreden mogelijk te maken. Ze sporen verdachten op en kunnen ingezet worden bij het aanhouden van verdachten die vluchtgevaarlijk of agressief zijn. Speurhonden speuren naar sporen die voor de mens niet waarneembaar zijn. Er zijn verschillende soorten speurhonden, afhankelijk van de geur die zij herkennen. Zo zijn er bijvoorbeeld honden die heel goed zijn in het herkennen van de geur van explosieven, maar ook honden die juist weer goed zijn in het herkennen van drugsgeuren.
Training en pensioen
De training van een politiehond gaat op basis van beloningen. Niet elke hond komt in aanmerking om een training te volgen bij de politie. Het is voor een speurhond bijvoorbeeld erg belangrijk dat deze het ook daadwerkelijk leuk vindt om zijn neus te gebruiken, de zogenaamde buitdrift. Echter is dat niet het enige vereiste, de hond moet fysiek ook helemaal fit zijn. De hond mag niet te groot, maar ook niet te klein zijn en een ADHD-hond is ongewenst, concentratie is belangrijk! Tot slot is het belangrijk dat de hond sociaal is. Bepaalde rassen komen, zoals de Mechelse herder of kruisingen hiervan, komen daarom vaker voor om politiewerk uit te voeren, omdat zij veel van deze kenmerken bezitten.
Waar komen de werkhonden vandaan?
Waar de politie de honden vandaan haalt, verschilt. Surveillancehonden komen vrijwel altijd van bepaalde leveranciers vandaan die de opleiding Politiehond 1 aanbieden aan de honden. De koepelorganisatie die zich hiermee bezighoudt is de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). Na het behalen van de basisopleiding doen de honden mee aan de keuring Politiehond 1, meestal op een leeftijd van 2-3 jaar. Als de hond hier een certificaat voor haalt, mag het verkocht worden aan de politie waar een vervolgopleiding plaatsvindt. Speurhonden worden vaker al als jonge pup aangekocht door de politie en volgen dan een volledige opleiding bij de politie zelf. Op een leeftijd van 10 jaar gaan de meeste politiehonden met pensioen. Soms geniet de hond dan van zijn oude dagen bij zijn geleider, soms wordt er gezocht naar een passend huis.
Bronnen:
https://www.politie.nl/onderwerpen/politiehonden.html
https://www.houdenvanhonden.nl/echte-hondenbanen/surveillance-hond/
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220930_55331377
https://www.politie.nl/nieuws/2020/oktober/2/deze-politiehond-en-baas-gaan-samen-met-pensioen.html
Door Anne Ruth van Drunen