Historie der D.S.K.: Peerdepieten

In een kleine twee maanden is het weer de dag waar menig diergeneeskundestudent het hele jaar naar uitkijkt, Peerdepieten. Hoog tijd om dit veterinaire stukje historie nog eens uit te pluizen. Komende mei is het 66 jaar geleden dat de eerste koers plaatsvond op renbaan Mereveld, tegenwoordig de golfbaan van Amelisweerd. De toenmalige praeses van de D.S.K., Gerben de Boer, was van mening dat een koers rijden niet zo lastig kon zijn en nam het op tegen de Utrechtse paardensportvereniging. De uitkomst was de eerste Peerdepietenkoers, vernoemd naar het scheldwoord dat de Utrechtse diergeneeskundestudenten hadden voor hun zuiderburen. Met de draver ‘The lady bond’ hield zijn uitspraak stand en De Boer won de eerste editie.

Figuur 1: Gerben de Boer tijdens zijn huldiging met The lady bond. overgenomen van https://www.archiefndr.nl/HtmlHistDiversen/Peerdenpieten.htm#1958

Eef Schreurs, student, schreef in een column voor het vakblad van de drafsport, “We zullen heus niet de enigen zijn die beweren dat het de mooiste, of liever gezegd de leukste koers van de avond was”, en een nieuwe traditie was geboren. Hoewel regels stelden dat er tijdens een amateurkoers maximaal 8 combinaties deel mochten nemen, wisten de pikeurs al direct te bewijzen dat hier een uitzondering moest gelden, door hun enthousiasme telde het eerste jaartal reeds 10 combinaties. Na deze eerste editie bleef het enthousiasme onder de diergeneeskunde student bestaan en werd met Peerdepieten jaarlijks de verjaardag van de vereniging gevierd. Waar in de eerste jaren uitsluitend mannen trainden voor de koers, won Anneke Kalis in 1973 als eerste vrouw de ‘Peerdepetra’ prijs met de draver Jungfrau W. En ook in de jaren die volgden werden zowel de studie als ‘Peerdepieten’ populairder onder het vrouwelijk geslacht en kennen we hedendaags ook koersen waar enkel dames mee hebben gereden.

Figuur 2: Anneke Kalis in 1973. overgenomen van https://www.archiefndr.nl/HtmlHistDiversen/Peerdenpieten.htm#1968

Nadat renbaan Mereveld in 1971 moest wijken voor de A12 en de deuren sloot, werd het evenement opeenvolgend enkele jaren in Hilversum en Wassenaar georganiseerd totdat het sinds 2012 de weg naar Friesland heeft gevonden. Victoria Park Wolvega bevindt zich sinds 1991 op de huidige locaties en is de grootste drafbaan van Nederland. Het ontwerp kwam tot stand met behulp van een Zweedse architect en is gebaseerd op de ‘Solvalla travabana’ in Stockholm, de meest toonaangevende drafbaan van Scandinavië.

Door: Nena Spyksma

Ervaringen van een pikeur

Dit jaar heb ik het grote genoegen om te mogen trainen voor Peerdepieten! Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? We mogen als pikeurs allemaal meedraaien op een trainingsstal, waarbij het grootste verschil tussen de verschillende stallen zit in hoeveel paarden en medewerkers ze hebben. Als pikeur mag je helpen met het trainen van de paarden. Nadat ik de reis heb afgelegd van Utrecht naar Callantsoog, beginnen we ‘s ochtends met het rijden van meerdere paarden. En rijden is dan dus op de sulky achter het dier! En het verbaasde me vooral dat zo’n karretje nog best wel comfortabel zit. Het was vooral een kwestie van leren hoe je de lijnen vasthoudt en dan kun je genieten van je eerste rondjes over de baan!

Figuur 3: Uitrijden op de baan

De trainingen variëren van intervallen tot aan het ‘uitrijden’ van de paarden, waarbij ze gewoon lekker rond mogen draven. En wat in Callantsoog het allerleukst is, is dat de stal zich op loopafstand van het strand bevindt. Dus naast dat we trainen op de baan, vertrekken we regelmatig richting het strand, want dat is natuurlijk een ideale locatie om de paarden een lang stuk rechtuit te laten draven met flink wat tempo! Na het rijden help je met het verzorgen van de paarden, nadat ze zijn gedoucht kunnen ze weer genieten van hun rust in de paddocks. Het duurde toch iets langer dan ik dacht voordat ik alle namen van de paarden kende hihi. 

Stapje voor stapje bereiden we ons voor op de proefstart en daarna uiteraard op de Peerdepietenkoers. Elke dag op stal leer je wel weer iets nieuws en het is ook heel relevant om mee te mogen draaien op een stal en op deze manier vaker in contact te komen met verschillende paarden en mensen en mee te mogen maken hoeveel deze mensen over hebben voor hun fantastische dieren!

Figuur 4: Myrthes lievelingspaard

Door: Myrthe Hulsbergen

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Renbaan_Mereveld

https://www.archiefndr.nl/HtmlHistDiversen/Peerdenpieten.htm#1958

https://sv.wikipedia.org/wiki/Solvalla