Het verdwijnen van de slagtand

De Afrikaanse olifanten zijn al jaren een doelwit voor de stroperij vanwege hun prachtig grote slagtanden. Maar nu lijkt het zo dat de Afrikaanse olifant zich op een rap tempo aan het evolueren is. Dit roept natuurlijk de vraag op of dit daadwerkelijk wel evolutie te noemen is, of dat het simpelweg een extreme natuurlijke selectie is. Want waar andere diersoorten duizenden jaren over gedaan hebben, hebben de olifanten ongeveer 150 jaar gedaan. De statistieken van de ivoorhandel en jagers laten zien dat de grootte van de slagtanden is afgenomen en de slagtandloosheid is toegenomen. 

De dieren zonder slagtanden zijn geen doel voor stroperij en hebben daardoor een grotere overlevingskans. Biologen hebben ook ontdekt dat er meer vrouwelijke olifanten geboren worden. Dit is te verklaren door een mutatie op het X-chromosoom. Deze mutatie zorgt voor slagtandloosheid en is daarnaast lethaal wanneer het homozygoot voorkomt. Aangezien mannelijke individuen maar 1 X-chromosoom bezitten en daarom de mutatie altijd homozygoot voorkomt bij mannetjes, leidt deze tot embryonale sterfte. Doordat olifanten in een harem cultuur leven zijn er wel genoeg mannetjes om voor voldoende reproductie te zorgen. 

De verwachting is overigens dat de slagtanden niet voor altijd weg blijven. Als de gevaren voor de soort afnemen zullen de slagtanden op den duur weer terug komen. Want zolang de genetische informatie nog in het DNA aanwezig is zullen de slagtanden in de vrouwtjes terugkeren, het voordeel is dan het kunnen opgraven van wortels en het verdedigen van territorium. Maar het blijft een geweldig fenomeen om te zien in slechts één generatie. 

Door Floor Beekwilder

Bronnen:
https://logos.nl/waarom-de-olifant-zijn-slagtanden-verliest-dat-geen-evolutie-is/
https://nos.nl/artikel/2402646-olifanten-evolueren-razendsnel-door-stroperij-slagtanden-verdwenen
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5262061/ivoorjacht-stroperij-afrikaanse-olifanten-vrouwtjes-zonder