Het roodborstje in Nederland
Het roodborstje, ook wel Erithacus rubecula, heeft zoals de naam al doet vermoeden een oranje-rode keel en borst. De bovenzijde van het dier is bruin en de buik is wit. Het kleine vogeltje heeft een ronde kop met grote donkere ogen en vrij lange poten. Een mannelijk en vrouwelijk roodborstje zijn identiek aan elkaar, zowel aan de buitenkant als in het gedrag. Beide seksen zijn naar mensen erg nieuwsgierig en goed van vertrouwen, maar tegen soortgenoten zijn ze zeer agressief en verdedigen zij hun territorium fel. Alleen tijdens het broedseizoen kunnen gedragsexperts bepalen het geslacht bepalen aan de hand van het gedrag.
Broeden
Het roodborstje broedt van april tot juli. In deze periode legt het vrouwtje twee keer een eieren, gemiddeld 5-7 eieren per keer. De eitjes zijn blauw-wit van kleur met kleine rode vlekjes. Het duurt zo’n 12-15 dagen totdat de eieren uitkomen. Het roodborstje bouwt haar nest graag laag; op de grond, in een boom, muur of dichte klimplanten. Het is een vrij slordig nest van grassen en bladeren. Jonge vogels zijn lichtbruin en zitten zo’n 13-15 dagen op het nest. Als ze uitgevlogen zijn worden ze nog 2-3 weken verzorgd door hun ouders.
Leefgebied
Roodborstjes komen in Nederland voor waar veel bomen zijn. Je ziet ze vooral in bossen, tuinen en stadsparken. Een gedeelte van de Nederlandse populatie trekt tussen augustus en november richting Spanje en Portugal. Zij keren in het voorjaar weer terug. Het deel roodborstjes dat in Nederland blijft krijgt gezelschap van zijn soortgenoot uit Scandinavië.
Bescherming
Roodborstjes worden in Nederland niet bedreigd en na een strenge winter herstelt de populatie zich snel. Echter profiteren zij wel van vogelvriendelijk ingerichte tuinen. Er bestaan speciale nestkasten genaamd balkonkasten, waarvan de voorzijde half open is. Meestal maken roodborstjes hun eigen nest echter in het struikgewas.
Vaak eten de vogels van de grond of van een voedertafel. Als je roodborstjes wilt voeren in de winter kun je zaden, droge havermout of rozijntjes voor ze buiten leggen. Als je op vaste tijden voedsel buiten legt is de kans groot dat je hetzelfde roodborstjes vaker te zien krijgt.
Door Floor Beekwilder
Bronnen:
https://buitenleven.nl/het-roodborstje-in-de-winter/
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodborst
https://www.onzenatuur.be/artikel/10-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-de-roodborst