Het klonen van je huisdier
De dood van je huisdier kan heel verdrietig zijn. Logisch, want huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk en een onderdeel van het gezin. Maar stel dat je een kopie kan laten maken van je huisdier: een kloon. Het klonen van een dier is in Nederland verboden, maar in Amerika, China en Zuid-Korea mag het wel en gebeurt het ook.
Klonen is het ongeslachtelijk voortplanten door een kopie te maken van de erfelijke kenmerken van een dier. Hierbij wordt een lichaamscel uit het dier dat gekloond moet worden gehaald. Uit de lichaamscel wordt de celkern (het genetische materiaal) geïsoleerd. De celkernen worden vervolgens overgeplaatst in een lege eicel. Deze eicellen worden gewonnen uit een vrouwelijke soortgenoot van het dier, waar het genetisch materiaal uit wordt verwijderd. Iedere “lege eicel” die ontstaat wordt weer “gevuld” met een celkern van het te klonen dier. De eicellen worden dan ingebracht in de baarmoeder van een surrogaatmoeder. Op deze manier wordt de voortplanting via geslachtscellen omzeild, en is al het erfelijke materiaal afkomstig van 1 ouder.
In Nederland is het klonen van dieren verboden, maar er zijn landen waar het wel mag. In Zuid-Korea zitten de bedrijven Sooam Biotech en Sinogene en in Amerika zit het bedrijf Viagen pets. De werkwijze van de 3 bedrijven is bijna gelijk. De eerste stap om de mogelijkheid te hebben het huisdier te klonen, is door de genen van het dier te behouden door middel van genetische preservatie (GP). Hiervoor moet een dierenarts een 8 mm biopt nemen. Wanneer biopten genomen worden van een levend dier zijn 2 biopten voldoende, hierbij wordt een biopt van epidermaal weefsel geprefereerd. Wanneer het dier al is overleden zijn 3-4 biopten aan te raden, van epidermaal weefsel en spierweefsel. De biopten moeten in een koelkast geplaatst worden tussen de 2-5°C en opgestuurd worden naar, bijvoorbeeld, Viagen Pets, waar ze nieuwe cellen kweken met dezelfde genetische samenstelling. Hier worden ze ingevroren tot het moment van de kloning. De totale kosten van het klonen van een hond zijn $ 50.000, de kosten van een kat zijn $ 35.000 en de kosten van een paard zijn $ 85.000.
Maar moet je huisdier wel willen klonen? De slagingskans is beperkt en het proces is duur.
Daarnaast zijn er relatief veel embryo’s nodig om een gezonde kloon te krijgen. Zowel de embryo’s als de geboren dieren kunnen nog afwijkingen hebben zoalas bijvoorbeeld chromosoomafwijkingen, verkeerde verdeling van cellen, doodgeboren dieren, afwijkingen in ademhaling en bloedsomloop en misvormingen in lever, hersenen en het voortplantingsstelsel. Daarnaast is de kloon genetische wel identiek en heeft het dier meestal hetzelfde fenotype, maar het staat niet vast dat het dier precies hetzelfde gedrag vertoont als zijn voorganger.
Door Marjolein Kruider
http://en.sooam.com/dogcn/sub01.html
https://www.viagenpets.com/
https://edepot.wur.nl/357119
https://www.sinogene.org/gclid=Cj0KCQjwguGYBhDRARIsAHgRm4_jMNSMEIo35OxwdfwpgGMrB2G9ubFt4eZwO8ZAlekrA4TqVzEHZ24aAnzkEALw_wcB