Het effect van muziek op melkvee

Je kan je tegenwoordig waarschijnlijk geen leven zonder muziek meer voorstellen. Overal is het te horen: televisie, radio, winkels, tijdens het uitgaan, etcetera. En waarschijnlijk heb jij bijna dagelijks je oortjes in of je box aan. Hoewel dit voor de mens vrijwel vanzelfsprekend is, is muziek in het dagelijks leven van dieren ver te zoeken. Muziek heeft enorm veel effect op het menselijk brein, maar is dit bij dieren dan ook zo? En zo ja, geeft de ene muziekstijl dan hetzelfde effect als de andere muziekstijl of juist niet?

Vooral bij ratten en muizen zijn er al veel studies gedaan die het effect van muziek hebben onderzocht. De muziek bleek hierbij vaak stressverlagend te werken. Dit werd zichtbaar door onder andere een lagere systolische bloeddruk, een hogere concentratie dopamine en lagere concentraties van adrenocorticotrope hormonen en noradrenaline. Dezelfde effecten zouden ook bij andere dieren, zoals melkvee, stressverlagend kunnen werken, waardoor het welzijn sterk kan verbeteren in deze sector. 

Er zijn meerdere studies waarbij naar voren is gekomen dat het spelen van muziek tijdens het melken ervoor zorgt dat melkvee tot wel 5% meer melk geven. Daarnaast is er ook een afname van ziekte zichtbaar, waarschijnlijk als gevolg van minder stress. Echter, in sommige studies bleek muziek helemaal geen effect te hebben op de melkgift. Hierbij kwam alleen naar voren dat de koeien door de muziek geconditioneerd werden om zich bij de melkmachine te verzamelen. 

Is er dan nog een verschil in effect op de koeien bij verschillende muziekgenres? Uit verschillende studies bleek dat klassieke muziek zorgt voor rust bij de koeien en vaak ook een toename in melkproductie. Countrymuziek en rustige popmuziek kwamen als tweede favoriet naar voren. Echter, wanneer er rockmuziek in de melkmachine werd afgespeeld, wilden de koeien liever niet naar binnen. Als ze dan uiteindelijk toch gemolken werden, was er zelfs een afname van melkproductie zichtbaar. Er zal eerst meer onderzoek gedaan moeten worden naar de werkelijke effecten van muziek op melkgift en stressverlaging, maar een muziekje tijdens het melken kan natuurlijk nooit kwaad.

Door Esmee Greveling

Bronnen:

https://www.classicfm.com/music-news/classical-music-increases-cows-milk-yield/#:~:text=Maddy%20Shaw%20Roberts-,Cows%20produce%20more%20milk%20when%20they%20listen%20to%20classical%20music,cent%2C%20a%20breeder%20has%20found.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159196011598
Impact of Music Played in an Automatic Milking System on Cows’ Milk Yield and Behavior—A Pilot Study