Diergeneeskunde Down Under

Doorstroomtijd tussen je Bachelor en je Master, wat doe je ermee? Iedereen krijgt ermee te maken en iedereen verzint wat anders om die tijd vol te maken. De een gaat in een dierenkliniek werken om alvast wat ervaring in de praktijk op te doen en de ander gaat de wereld rond reizen. Maar waarom niet gewoon allebei?

Op het moment zit ik een aantal weken in Australië, iets wat ik altijd al heb willen doen. Aangezien Australië, en studeren in Nederland, niet goedkoop is, was ik vrij blut toen ik hier aankwam. Voordat ik dus echt kan gaan beginnen met reizen ben ik gaan werken. Ik werk nu op een paardenfokkerij, zo’n 3 uur van Melbourne vandaan. Dit is dichtbij voor Australische begrippen. Mijn baas is zelf dierenarts en heeft haar eigen kliniek. Op deze boerderij/kliniek worden merries geïnsemineerd, gehouden tijdens hun dracht en verzorgd terwijl de veulens bij hun moeder blijven. Na één jaar, als de veulens oud genoeg zijn om op hun eigen benen te staan, worden hengsten verkocht als racepaarden, of wanneer zij niet geschikt hiervoor zijn, als rijpaarden. De merries worden gebruikt als draagmoeders. En zo gaat dit cirkeltje elk jaar rond.

Wat moet ik dan doen op zo’n bedrijf? Naast het vele poep scheppen, wat natuurlijk ook moet gebeuren, heb ik hier al hele vette dingen gezien en gedaan. Onder andere heb ik meegeholpen bij enkele operaties, röntgenfoto’s en echo’s maken, embryotransplantaties, endoscopieën en dien ik dagelijks de injecties en andere medicaties bij verschillende merries toe. Elke dag gebeuren er opnieuw bizarre dingen en ik zal dan waarschijnlijk ook nog veel zien en leren de komende tijd. Als jij dus niet weet wat je met een paar maanden vrij moet, is zoiets als dit een echte aanrader.

G’day!

Door Esmee Greveling