De Utrecht Survivalgids
Wanneer je gaat studeren komt er natuurlijk ineens onwijs veel op je af. Vaak woon je voor het eerst zonder je ouders en kom je in een totaal nieuwe omgeving. Tijdens zo’n transitie zou wat hulp van de oudere Utrechtse studenten daarom goed van pas komen. Daarvoor hebben we speciaal voor de nieuwe eerstejaars deze Utrecht Survivalgids samengesteld!
Je reis naar het Science Park
Als nieuwe eerstejaars diergeneeskunde student zal je de meeste tijd doorbrengen hier op de yalelaan. Vooral aan het begin wanneer je nog geen kamer hebt, zal je gebruik moeten maken van je (gratis!!) OV. De beste route vanaf Utrecht centraal is het pakken van tram 22, maar zoals ervaring jullie zal leren gebeurt het helaas met enige regelmaat dat deze niet rijdt door een storing of één of ander smoesje. In dat geval wordt het rennen naar bus 28. Deze vertrekt vanaf centrumzijde, maar wees snel want in het geval van een tram storing wordt deze bus stampvol.
Wonen in Utrecht
Het liefste woon je natuurlijk zelf in deze prachtige stad nu je hier eindelijk studeert. Je zult merken of al gemerkt hebben dat een kamer vinden in Utrecht niet altijd even makkelijk is. Gelukkig hebben wij voor jou wat tips om jou toch aan een kamertje in de domstad te helpen!
- De meest makkelijke manier om aan een kamer te komen is door je in te schrijven bij SSH. Via SSH kan je een vaak prima grote kamer huren voor een redelijke prijs en kan je in complexen wonen zoals de Sterren, Cambridgelaan, TWC of Salamancapad. Ook hebben ze wat panden verspreid door de stad. Maar SSH werkt door middel van een wachttijd, en vaak kom je pas in aanmerking voor een kamer wanneer je 3+ jaar inschrijftijd hebt. Hopelijk hebben de meesten van jullie daarom al ingeschreven, maar als dat niet zo is, schrijf je zsm in!
- Ook kan je vaak een kamer vinden via facebook. In groepen zoals Kamer te huur Utrecht worden dagelijks kamers aangeboden. Vaak moet je hiervoor een mailtje sturen en indien dit de andere bewoners aanspreekt kan je uitgenodigd worden voor de hospiteeravond. Voor tips tijdens het hospiteren, lees vooral verder!
Hospiteertips
Laten we eerlijk zijn, hospiteren is verschrikkelijk. Je voelt je vaak een beetje beoordeeld en je gaat toch een beetje aan jezelf twijfelen als je na zoveel hospi’s nog steeds geen kamer hebt. Maar, geen nood! Dat is helemaal niet nodig en je bent niet de enige met dit probleem. Wij gaan je proberen te helpen door middel van de volgende tips:
- Houd facebook goed in de gaten: zoals al hierboven genoemd wordt er elke dag vaak meerdere kamers online gegooit. Door snel te reageren verhoog je je kans om naar de hospiteeravond te mogen.
- Stuur veel maar niet te lange mails: Ga vooral los met de hoeveelheid kamers waar je op reageert. Hoe meer mailtjes hoe hoger de kans op een uitnodiging. Zorg hierbij wel ervoor dat het mailtje niet te lang is, het huis waarnaar je mailt moet al door tig mailtjes ploeteren dus maak het niet al te zwaar voor ze!
- Wees vooral jezelf en probeer niet te overdreven te doen: lekker cliché, we weten het, maar toch is het waar. Jij moet je uiteindelijk goed en op je gemak voelen in het huis waar je komt te wonen en je weet alleen of het klikt door gewoon lekker jezelf te zijn. Het is sowieso goed om te onthouden dat als het huis geen goede klik had met jou, het andersom waarschijnlijk ook geen goede match was.
Terminologie
Soms lijkt het alsof studenten een beetje een eigen taaltje ontwikkeld hebben, al helemaal als je een diergeneeskunde student bent. Het kan soms wat moeite en tijd kosten om dit te ontcijferen, daarom hebben we speciaal voor jullie dit lijstje met wat veel gebruikte termen / afkortingen ontwikkeld om je alvast op weg te helpen, inclusief de diergeneeskunde specifieke termen.
- BSA: Deze is vooral voor jullie eerstejaars erg belangrijk en staat voor Bindend Studie Advies, het minimaal aantal punten dat je in je eerste jaar moet behalen om de studie te mogen blijven volgen (in jullie geval zijn dit er 45).
- Sjaars: Nu we het toch over jullie eerstejaars hebben, sjaars is de afkorting voor een eerstejaars student.
- De kamer: Hiermee doelen we op de DSK kamer, waar je gratis koffie of thee kan halen, je vrienden mee kan sleuren om gezellig met iedereen een praatje te maken tijdens de koffiepauze of een labjas te lenen mocht je deze vergeten zijn voor je practicum.
- De tuin: De DSK tuin, gelegen aan de DSK kamer, waar je met mooi weer lekker buiten kan zitten en waar veel WSB’s en andere DSK activiteiten gehouden worden.
- Peerdepieten: Dit is een evenement waarmee de DSK haar dies, oftewel de “verjaardag” van de vereniging viert. Op deze dag, die meestal in mei plaatsvindt, gaat iedereen gekleed in Ascot style de 10 diergeneeskunde studenten aanmoedigen die dat jaar gekozen zijn om met een sulky en draver over de drafbaan in Wolvega te rennen.
- Lustrum: Een vereniging viert zijn lustrum om de 5 jaar. Dit is vaak een feest verspreid over meerdere dagen, waarbij er verschillende leuke activiteiten worden gepland. En jullie hebben geluk, want jullie kunnen het lustrum van de DSK op de valreep meepakken die dit jaar plaatsvindt van 21 t/m 25 september!
- Vet-inn: Zoals jullie misschien is opgevallen hebben wij een prachtige fietsenkelder onder het Androclusgebouw. Deze dient niet alleen voor het stallen van je fiets, ook wordt deze kelder zo nu en dan gebruikt voor feestjes, en dit noem je de Vet-inn!
- WSB: Oftewel Wekelijkse SluitingsBorrel. Elke vrijdag na 17:00 ben je welkom in de DSK kamer + tuin om de week af te sluiten met wat goudgele rakkers en kun je eventueel mee eten met de WSB hap!
- Almanak: De almanak is een boek dat elk jaar wordt uitgebracht met alle foto’s van het afgelopen jaar erin. Dit boek en de foto’s daarin worden gemaakt door de almanakcommissie, waarvan je de leden snel genoeg zult herkennen aan de camera’s die ze meedragen.
Plekjes om te studeren
Mocht je thuis niet zo goed kunnen focussen op het studeren tijdens de tentamenperiodes omdat je huisgenoten hun muziek te hard hebben staan of omdat de buren weer eens aan het boren zijn of omdat je simpelweg beter op een andere plek kan leren, zijn er genoeg mogelijkheden in Utrecht om ergens anders een plekje te vinden om te studeren.
- Het studielandschap in Androclus: Wij diergeneeskunde studenten zijn gezegend met twee verdiepingen in het Androclusgebouw waar studeerplekjes en -hokjes voor ons beschikbaar zijn. Je kan hier altijd komen zitten om te studeren en alle diergeneeskunde boeken die je nodig mocht hebben kan je hier ook vinden. Ook kan je tijdens je studiepauzes in Androclus gratis koffie halen bij de DSK kamer of bij de Veefokkers.
- De universiteitsbibliotheken (de UB): Universiteit Utrecht heeft 2 bibliotheken waar alle studenten mogen studeren, eentje op de drift bij janskerkhof (UB binnenstad) en eentje op de uithof (UB Uithof). Een plekje moet je vaak wel van te voren reserveren, dit kan door naar bookings.uu.nl te gaan en hier in te loggen met je inloggegevens van de universiteit. Kies je plekje uit, reserveer hem voor hoelang je wilt en je kunt gaan studeren!
Hoe trek je een (riet)bak?
Misschien wel DE belangrijkste vraag die je je als nieuwe student af moet vragen. Hopelijk weten velen van jullie hier het antwoord al op, maar mocht dat niet het geval zijn hebben we hier voor jou een stap voor stap tutorial:
- Zorg voor een flessie bier en een plastic rietje. Zorg voor een optimale beleving dat het bier niet te koud of te warm is.
- Lik het rietje en stop ‘m in het flesje.
- Adem even goed een keer in en helemaal uit. Zodra je dan weer in wilt ademen begin je met drinken. Zorg hierbij dat je je rietje niet dichtknijpt en niet te snel je flesje omhoog gooit (want je wilt niet dat je bier gaat schuimen).
- Drink het bier zo snel mogelijk op.
En voilá, je bak is getrokken!
Hopelijk hebben we je zo een klein beetje op weg kunnen helpen en kan je met een gerust hart beginnen aan je studententijd in Utrecht. Geniet ervan en tot op de yalelaan!
Door Annefleur Lupker