DDx artikel – Waarom vinden muggen sommige mensen lekkerder dan anderen?

Vast voor iedereen een bekend scenario; je ligt eindelijk lekker in bed, als je ineens weer gezoem rond je hoofd hoort. Het is al weer een tijdje die tijd van het jaar waarbij de gemiddelde mens (ik in ieder geval wel) gestalkt wordt door een hele bevolking muggen. En op een of andere manier lijken ze altijd mij te moeten hebben. Hierdoor vroeg ik mij af of muggen inderdaad een voorkeur hebben voor bepaalde mensen en bepaald soort bloed. Heb ik gewoon pech, of is mijn bloed echt bijzonder lekker? Ik zocht het voor je uit.

De vraag of muggen een voorkeur hebben voor bepaald soort bloed houdt heel veel mensen bezig. Door de jaren heen zijn dan ook een hoop theorieën naar voren gekomen. Zo werd er bijvoorbeeld gezegd dat muggen van “zoet bloed” zouden houden. Dit is een fabeltje; zoet bloed bestaat niet en muggen maken ook geen onderscheid tussen zoet en zuur. Ook werd er geopperd dat muggen een voorkeur zouden hebben voor bloedgroep. Uit onderzoek kwam naar voren dat mensen met bloedgroep O vaker werden gestoken dan mensen met een andere bloedgroep. Dit zegt echter niks, omdat de meerderheid bloedgroep O heeft (47%), ten opzichte van bloedgroepen A (42%), B (8%) en AB (3%). Er is dus geen concreet bewijs voor een voorkeur op basis van bloedgroep.

Maar waar komen muggen dan wel op af? Om dit te begrijpen is het eerst belangrijk om te weten dat muggen een heel goed reukorgaan hebben. Om mensen te localiseren, komen muggen af op de koolstofdioxide die mensen uitademen. Op deze manier kunnen muggen een mens van wel 50 meter afstand ruiken. Dat muggen op licht afkomen is dus ook een fabeltje. Omdat muggen koolstofdioxide als een van de voornaamste aanwijzingen gebruiken om een mens te vinden, komen ze dus sneller af op mensen die veel koolstofdioxide uitstoten, zoals zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. 

Omdat muggen zo goed kunnen ruiken, komen ze ook af op bepaalde lichaamsgeuren. Zo blijkt het dat ze sneller op sporters afkomen omdat deze melkzuur via zweet afscheiden, en dit blijkt aantrekkelijk te zijn voor de insecten. Daarnaast is laatst uit onderzoek gebleken dat muggen sneller op bierdrinkers afkomen. Ook is het zo dat mensen die meer zweten vaker gestoken worden, of mensen die een hogere concentratie aan bepaalde chemische stoffen in hun zweet hebben. Of je een aantrekkelijke lichaamsgeur hebt voor muggen, is ook deels genetisch bepaald, blijkt uit onderzoek. Als jij dus vaak de sigaar bent qua steken, heb je hier waarschijnlijk een van je ouders voor te danken.  Ook speelt ook lichaamstemperatuur een rol. Mensen met een hogere lichaamstemperatuur worden vaker gestoken dan mensen met een lagere lichaamstemperatuur. 

Muggen blijken dus daadwerkelijk een voorkeur te hebben; echter niet op basis van het soort bloed, maar vooral op basis van geuren die mensen uitscheiden. En als jij nou ook vaak gestoken wordt, zou ik als ik jou was net als ik het erop houden dat de muggen afkomen op mijn overmatige bierconsumptie en niet op mijn zweet ;).

Daniek ten Hoeve

Bronnen: