DDx artikel – Veterinair op Reis

In de column Veterinair op Reis horen we de verhalen van diergeneeskunde studenten die zich in het buitenland inzetten voor dieren.
In de verschillende whatsappgroepen van de diergeneeskundige studenten kwam het volgende bericht voorbij: met spoed werden er twee studenten gezocht om te helpen bij een grote vang- en castratie actie die georganiseerd werd door de Stichting Zwerfkatten Nederland.
Floor Bouwmeester (master student GD) twijfelde geen moment en stond vrijdag om kwart voor vier ‘s ochtends naast haar bed.

Hoe kwam je in aanraking met dit project en wat hield het project in?
“Het bericht kwam voorbij in een groepswhatsapp van de diergeneeskunde studenten. Ik was meteen enthousiast en heb een motivatiebrief gestuurd naar de directrice van de Stichting Zwerfkatten Nederland. Al snel nam zij contact met mij op met de vraag of ik, samen met twee andere studenten, kon komen helpen op Texel.
Het project was een TNRC-actie (trap (vangen)-neutraliseren-return/relocate-care) waarbij de katten werden gevangen, gechipt, gevaccineerd en geneutraliseerd. Staatsbosbeheer heeft ons tijdens de actie gefaciliteerd met een auto, een werkschuur en vele mensen die hielpen met de katten te vinden op Texel. De operaties werden uitgevoerd in Katopia door verschillende dierenartsen van de Dierenartsenpraktijk Texel. Katopia is een bus waarin een voorbereidingsruimte en een operatiekamer ingebouwd zijn. Met deze bus kunnen de katten op locatie behandeld worden. Verder zijn er chalets ter beschikking gesteld door vakantiepark de Krim, zodat we allemaal coronaproof konden verblijven.
Bij de behandelde katten werd een hoekje van het linkeroor afgebrand. Dit zogeheten ear-tippen zorgt ervoor dat de verwilderde zwerfkatten later niet nog een onnodig gevangen worden. Wanneer de katten bijgekomen waren van de operatie, werden ze vaak weer op dezelfde locatie uitgezet als dat ze gevangen waren.”

 

Hoe zag je weekend eruit?
Vrijdag ben ik om kwart voor vier opgestaan en met de trein naar Den Helder gegaan. Hierna ben ik met de veerboot naar Texel gevaren. Op Texel aangekomen ben ik met de auto opgehaald en naar Katopia gebracht. Ik kreeg een korte rondleiding en vervolgens moesten we beginnen met de spuiten vaccinaties en eventueel antibiotica voor de katten voor te bereiden. De eerste dag hebben we aan een lopende band katten behandeld. Er waren nog vangkooien uitgezet zodat we eventueel zaterdag nog een paar katten konden behandelen. Helaas bleek er niks meer gevangen te zijn en hebben we op zaterdag alle vangkooien, materialen en de  Katopia weer opgeruimd en schoongemaakt. Zaterdagmiddag ben ik weer naar huis gegaan. In totaal hebben we 42 katten in handen gehad.”

Wat waren de handelingen die jullie mochten uitvoeren?
“De katten konden vanuit de vangkooi doorlopen in een drukkooi. Hiermee kun je makkelijk de verwilderde zwerfkatten veilig onder narcose brengen. Onder toeziend oog van de dierenartsen mochten wij de katten vaccineren, chippen en voorbereiden voor de O.K. Ook tijdens de operaties hebben wij mogen assisteren en werden we begeleid door de aanwezige dierenarts.”

Hoe was de recovery voor de gecastreerde katten?
“De katten werden in een transport box in een verwarmde schuur gezet en kregen allemaal een eigen warmtekruik. Ze kregen ook allemaal een fleecedeken over zich heen. Over de transport box werd ook een hoeslaken geslagen om de tocht buiten te houden. 

Worden deze acties vaker gehouden?
“Stichting Zwerfkatten Nederland houdt vaker deze acties en zoekt vaker de hulp van studenten. De reiskosten, eten en verblijf werden allemaal vergoed en ik heb enorm veel geleerd in dit weekend. Als je nog eens de kans krijgt om hierbij te kunnen helpen, zou ik dit zeker aanraden. Houd de facebook van Stichting Zwerfkatten Nederland in de gaten!”.