DDx artikel – Vertier met je dier
VERTIER MET JE DIER!
Pien Willemen
In deze quarantainetijden hebt je inmiddels vast al het zoveelste lijstje anti-verveeltips voorbij zien komen. Maar speciaal voor de veterinaire student presenteer ik u hier: “vertier met je dier!”, een vervolg op het artikel “Wat te doen in quarantaine?”. Alle tijd om het beste uit je hond, kat, paard of wandelende tak te halen.
Proefkonijn
Nu het praktisch onderwijs niet doorgaat kan zelf oefenen geen kwaad. Ausculteren, HBH beoordelen of buig- en strekproeven, alles kan ook met je huisdier! Een kleine waarschuwing is dat niet alle dieren even gecharmeerd zijn van onhandige studenten die hen onder handen willen nemen. Maar daarom staat de veterinair natuurlijk bekend om zijn oplossingsvermogen! Met een beetje creativiteit en brokjes als chantagemateriaal kun je ver komen. Kat in de burrito? Check.
“Bier, hier!”
Als je nou écht terminaal bent vastgegroeid aan de bank, kun je voor de handigheid je viervoeter leren iets uit de koelkast te pakken. Een verantwoordelijk pakje sap bijvoorbeeld. Met het combineren van onderstaande basisstappen kom je een heel eind op weg. Afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd en ras kan het even duren voordat jullie het onder de knie hebben, maar dan heb je ook wat! Dus: neem de tijd en vergeet niet te belonen.
Drie basisstappen:
- Leren om een kastje of de koelkast open te maken, met bijvoorbeeld commando “open” en “dicht”. Een touw knopen aan de greep is handig voor extra grip.
- Leren om iets vast te pakken, met bijvoorbeeld commando “vast” en “los”. Gebruik verschillende voorwerpen om te oefenen, van speeltjes of een blikje tot een ei. Belangrijk is natuurlijk dat ze zacht in de bek leren te zijn.
- Leren apporteren, met bijvoorbeeld commando “apport”.
Overige tips:
- Het blik moet wel fysiek passen: een chihuahua en een halve liter blik gaan niet samen.
- Gebruik geen Westvleteren om mee te oefenen, AH lager voldoet prima.
- Blik is veiliger dan glas, en tegels zijn makkelijker te dweilen dan tapijt.
Knutselmiddag en speeltuin
Even ouderwets knutselen! (Hou vanzelfsprekend je dier in de gaten als je de spelletjes geeft)
- Voor de kauwers: Als je toch je kamer/huis aan het opruimen bent (zoals half Nederland), verzamel dan, in het kader van de duurzaamheid, je oude kleren/handdoeken/beddengoed. Volgens Pinterest kun je hier eindeloos verschillende touwen, ringen en ballen van knopen.
- Voor de vreters: Maak gaatjes in een stevige bal, bijvoorbeeld een tennisbal of voetbal (naar grootte van het dier natuurlijk, een skippybal voor je hamster kan in principe wel, maar is minder gebruiksvriendelijk) en stop er brokjes of blikvoer in. Pak een stoel, en ga rustig zitten kijken hoe ze er veel te lang over doen om die drie koekjes te eten – die je ook meteen had kunnen geven.
- Voor de slimmeriken: Tot slot kun je nog allerlei denkspelletjes in elkaar zetten om je dier uit te dagen. Van brokjes onder emmers tot heuse puzzels: er is van alles mogelijk.
Keukenprinses
Zelfs de beste student houdt 7 dagen pasta carbonara per week niet vol. Wissel het snackmenu voor je dierenvrienden ook eens af. Het internet staat vol met heuse culinaire recepten, maar hier een paar voorbeelden. (Hou vanzelfsprekend zelf rekening met eventuele allergieën)
- Hondenkoekjes
Ingrediënten mengen, uitrollen en vormpjes van drukken, en 20-30 minuten op 180 graden bakken totdat ze goed gedroogd en knapperig zijn.
- 120 gr bloem en 60 gram havermout
- 125 ml water
- 1 ei
- smaak: voor pindakaaskoekjes voeg je 30 gr pindakaas toe, voor kruidige koekjes een kwart bouillonblokje of een teentje knoflook (maar dit helpt niet mee voor een frisse adem)
- Paardenkoekjes
Ingrediënten mengen, bolletjes draaien, en 15 minuten op 180 graden totdat ze goed gedroogd en knapperig zijn.
- 100 gram bloem en 100 gram havermout
- 100 gram appelstroop of honing
- kleine stukjes appel en wortel
- Konijnenkoekjes
Ingrediënten mengen (puree:havermout = 3:4), bolletjes draaien en platdrukken, en 30 minuten op 180 graden totdat ze goed gedroogd en knapperig zijn.
- worteltjes / appeltjes / rucola / etc. (gepureerd en gezeefd)
- havermout