DDx artikel: Up to date
Up to Date: 8-6-2020
Twee nieuwe bijensoorten aangetroffen in Nederland
We beginnen met een nieuwtje voor Theo en zijn mede bijenliefhebbers. Daar waar het vorig jaar nog heel slecht leek te gaan met de bij, is er nu ook eindelijk goed nieuws. Er zijn namelijk twee nieuwe bijensoorten aangetroffen in Nederland. Het gaat om de tweecellige zandbij en de zwartbuikbehangersbij. Beide werden binnen enkele weken van elkaar voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Ze kwamen al jaren in onze buurlanden voor, maar nooit eerder zijn ze hier aangetroffen. Voor de zwartbuikbehangersbij is het bezoek aan de lage landen een unicum, aangezien die voorheen enkel in gebergtes werd aangetroffen. Het is niet duidelijk wat ertoe heeft geleid dat onze grote vriend nu naar Nederland is verhuisd. Voor de verhuizing van de tweecellige zandbij is wel een verklaring. De zuiderling volgt namelijk het voorbeeld van een aantal andere mediterrane bijensoorten die de afgelopen jaren naar het Noorden vertrokken zijn, vermoedelijk door het warmer wordende klimaat.
Eiwit ontdekt dat de groei van levertumoren remt
Onderzoekers aan onze faculteit hebben een eiwit ontdekt (E2F7), dat de groei van levertumoren remt bij muizen. Het hepatocellulair carcinoom (HCC) is een van de dodelijkste vormen van kanker, onder andere doordat het onwijs moeilijk te behandelen is en veel van de onderliggende mechanismes tot voor kort onbekend zijn gebleven. Onderzoekers Eva Moreno en Bart Westendorp, onderdeel van het onderzoeksteam van Alain de Bruin, hebben het eiwit ontdekt. Aanzetten van het gen voor E2F7 remt de groei van leverceltumoren. Of het ook de groei van andere tumoren remt wordt nog onderzocht. Het eiwit lijkt selectief toxisch te zijn voor de kankercellen en zou mogelijk gebruikt kunnen worden voor het behandelen van HCC door de activiteit van het eiwit te versterken of de afbraak te blokkeren.
Reuzepandajong geboren in Ouwehands Dierenpark
Het is inmiddels al een tijdje geleden, maar misschien is het je tijdens de hectiek van de Coronacrisis ontgaan dat er in Ouwehands Dierenpark een baby panda geboren is! Het is de eerste en hopelijk niet de laatste keer dat er in Nederland een reuzepandajong geboren is. Nadat Xing Ya in januari eindelijk de moed had verzameld om op Wu Wen af te stappen was het even spannend. Panda’s zijn namelijk kieskeurig in hun partner keuze, maar gelukkig werd de moedige daad van Xing Ya beantwoord met hoog gepiep en daarmee groen licht. Het was nu een kwestie van tijd en na het paren in Januari werd al vrij snel duidelijk dat Wu Wen drachtig was. Ze werd op de voet gevolgd door dierverzorgers via camerabeelden. Toen ze onrustig werd, geluid begon te maken en veelvuldig tussen haar poten begon te likken was duidelijk dat het niet meer lang kon duren. De weeën waren begonnen en 2,5 uur later werd het jong geboren. Het geslacht van de panda blijft nog een verrasing. De verzorgers laten Wu Wen en haar jong namelijk met rust, tot ze over een paar maanden het kraamhok uitkomen. Dan wordt het geslacht bekend en zal er ook een naam gekozen worden. Het jong is, net als z’n ouders, eigendom van China en zal over 4 jaar naar China vertrekken om verder bij te dragen aan het fokprogramma. Klik op de link voor de eerste beelden van het pandaatje.
Kater Lee mag blijven leven
De Belgische rechter heeft besloten dat de illegaal geïmporteerde kater uit Peru niet mag worden geëuthanaseerd door de FAVV (de Belgische NVWA). Voor degene die de commotie rond deze kater in ons buurland gemist hebben, hier een korte samenvatting. De Belgische studente Selena Ali wilde haar kitten niet achterlaten nadat ze plotseling uit Peru moest vertrekken door de Coronacrisis. Ze nam hem mee, maar eenmaal thuis bleek dat de kater België helemaal niet binnen had mogen komen. Peru is namelijk een risicoland wat betreft rabiës en het dier had niet genoeg tijd doorgebracht in quarantaine. De FAVV vond dat terugsturen niet mogelijk was en zag euthanasie als enige optie voor het diertje. Selena weigerde haar kat af te staan en het besluit werd al snel nationaal nieuws. De FAVV stapte naar de rechter, waarna de rechtbank in Antwerpen heeft geoordeeld dat het besluit om de kater te euthanaseren onvoldoende is gemotiveerd. Volgens Europese regelgeving is euthanasie namelijk alleen toegestaan als quarantaine of terugsturen écht niet meer kan. Dit is niet het geval, oordeelt de rechter. Zodra er weer vluchten naar Peru zijn, zal Selena met haar kitten terug vliegen zodat Lee daar de rest van zijn quarantainetijd kan volgbrengen.
Links:
https://nos.nl/artikel/2336394-twee-nieuwe-bijensoorten-voor-nederlandontdekt.html#:~:text=In%20korte%20tijd%20zijn%20in,exemplaren%20gesignaleerd%20van%20de%20zwartbuikbehangersbij.
https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/reuzenpandajong-geboren
https://www.uu.nl/nieuws/eiwit-remt-groei-van-levertumoren
https://www.ad.nl/buitenland/illegaal-ingevoerde-kat-lee-uit-peru-mag-van-rechter-geen-spuitjekrijgen~a5a7cd29/