DDx artikel – Up to date juni 2021

Vandaag is het weer tijd voor een update uit de dierenwereld. Wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd? Lees verder en je bent weer helemaal bij voor de komende tijd!

Markt voor coronapups groeit steeds verder
Alle lieve kleine puppy’s die aan het begin van de coronacrisis massaal door Nederlanders in huis werden gehaald, worden er nu langzamerhand steeds vaker uitgezet. Steeds meer puppy’s worden online aangeboden via platformen als Stichting Verhuisdier door de eigenaren. Deze hondjes zijn aan het begin van de pandemie gekocht toen iedereen zeeën van tijd had en een hondje een welkome afleiding was. Maar nu het gewone leven steeds meer terugkomt, blijkt een hond toch een grotere verantwoordelijkheid dan mensen dachten. De pups worden soms voor achterlijke bedragen aangeboden omdat ze van een fokker af komen, maar deze advertenties weigert Stichting Verhuisdieren gelukkig.

Zee van spinnenwebben in Australië
In het Australische Langford hebben de inwoners wel een hele ellendige maand. Eerst werden ze geteisterd door overstromingen en nu ligt nu hele plaats onder enorme spinnenwebben. De spinnen zijn gevlucht voor het hoge water en door hun spinrag omhoog te ‘schieten’ konden ze snel hogerop een web maken. Nu is het water weer gezakt, maar de spinnenwebben hangen er nog. Dit zorgt voor een erg apart gezicht. Weilanden, borden, bomen, alles zit onder het spinrag. Deze bijzondere webben worden gemaakt doordat heel veel spinnen allemaal één draad speciale spinrag maken. Als miljoenen spinnen dat tegelijk doen, ontstaat er zo’n soort natuurverschijnsel. Als de wind over de webben waait, lijken het net golven.

Zeldzame lammergier na 140 jaar weer terug in Duitsland
In ons buurland zijn voor het eerst sinds 140 jaar weer lammergieren uitgezet. Ze zijn onderdeel van een Europees introductieprogramma waarbij het op lange termijn de bedoeling is dat de diverse populaties in Marokko, de Alpen, de Balkan, Turkije en Centraal-Azië weer met elkaar in contact komen te staan. Lammergieren hebben een spanwijdte van bijna drie meter en voeden zich net als de meeste gieren voor 80% met kadavers. In het Nationaal Park Berchtesgaden, waar nu de eerste twee lammergieren zijn uitgezet, zal het komende decennium ieder jaar twee of drie lammergieren worden uitgezet. Dit wordt wel een duur grapje voor Duitsland. De vogels kosten maar liefst 750.000 euro.

Bultrug na 6 uur van visnetten bevrijd door reddingswerkers
Nog meer nieuws uit Australië! Reddingswerkers hebben hier een bultrug bevrijd die een aantal dagen eerder vast was komen te zitten in visnetten voor de kust van Gold Coast. De walvis zwom zo snel dat het bijna onmogelijk was om de netten te verwijderen. Om hem te vertragen werden er 2 boeien en zelfs een anker aan het dier bevestigt, maar dit zorgde niet dat het vaart minderde. Uiteindelijk liep het beest vast in haaiennetten en konden de reddingswerkers na 6 uur eindelijk de netten van de bultrug af krijgen. Het leek even einde verhaal toen het in de haaiennetten vast was gezwommen, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen!

Sanne Vreeburg