DDx artikel – Up to date april 2021

Ga er even goed voor zitten, want het is weer tijd voor een dosis dierennieuwtjes! Dus voor het geval dat je te lui bent om het nieuws te volgen of gewoon onder een steen hebt geleefd, lees dan vooral verder!

Veel bijen geteld in Nederland
We beginnen met goed nieuws: het lijkt erop dat het goed gaat met de bijen in Nederland. In april zijn er namelijk bij de Nationale Bijentelling een recordaantal bijen geteld, namelijk meer dan 170.000. Dit jaar was de vierde keer dat deze bijentelling werd gedaan, en deze telling draagt bij aan het onderzoek naar wilde bijen in Nederland. Hieruit kunnen onderzoekers nieuwe inzichten krijgen in verschillen tussen regio’s. De gegevens moeten nog geanalyseerd worden, maar met wat er nu bekend is lijkt er geen achteruitgang te zijn van bijen in het stedelijk gebied. Dat is goed nieuws: er werd namelijk gevreesd dat de koude lente van dit jaar slechte invloed zou hebben op de bijen. De honingbij is net zoals de vorige drie jaar de meest getelde soort.

De eikenprocessierups komt er weer aan
Dat het lente is betekent ook dat we binnenkort weer last kunnen gaan krijgen van de eikenprocessierupsen. Ze kwamen dit jaar versneld uit het ei omdat het eind maart relatief warm was, toch zullen we pas begin juni echt last krijgen van de rupsen. Dit komt omdat het voor de tijd van het jaar nu erg koud is, waardoor de uitgekomen rupsen minder snel en minder ver dan normaal bewegen. Hierdoor bewogen de rupsen zich pas later naar bijvoorbeeld bladeren om zich te voeden en werd de ontwikkeling vertraagd. Hoeveel overlast er plaats zal gaan vinden hangt dan ook erg af van het weer; bij droog en warm weer zullen de rupsen zich lager in de bomen nestelen dan bij regenachtig weer. Hoe lager de rupsen in de boom zitten, hoe meer mensen er last van hebben.

Trein gestopt voor gewonde kitten
In het Noord-Hollandse Sint Pancras hebben treinreizigers op 26 april een tijdje stil moeten staan; de machinist zette namelijk de trein stil omdat er een gewonde kat langs het spoor lag. De kat, die Jack bleek te heten, werd meegenomen naar het volgende station waar deze is afgegeven aan de dierenambulance. Jack is waarschijnlijk aangereden door een brommer waarna deze in het gras is gekropen. Het katertje zou het waarschijnlijk niet gered hebben als hij niet was gevonden, en maakt het gelukkig nu goed; hij hoeft alleen zijn rechteroog te missen. De baasjes zijn op zoek naar de machinist die hun katje heeft gered, maar tot nu toe nog zonder succes.

Daniek ten Hoeve