DDx artikel – Up-to-date

Het is ondertussen alweer september en de faculteit is volgestroomd met eerstejaars die aan het begin staan van een hele leuke studententijd! Niet alleen zijn er veel eerstejaars maar ook ouderejaars mogen eindelijk weer voet zetten op het faculteits terrein. Eerstejaarsweekend is net geweest en iedereen is druk bezig met de introductie en studeren. Heb je daardoor het nieuws niet zo goed gevolgd of is het je allemaal even ontgaan? Geen zorgen! In deze nieuwe up-to-date zetten wij allerlei leuke dierennieuwtjes voor je op een rijtje.

Kat overleeft 52 dagen in een leegstaande woning
28-08-2021 Nu.nl

Een woning in Schiedam werd via een veiling verkocht. Toen de nieuwe eigenaren voor het eerst de woning bezochten werd de kat “Finn” gevonden. De kat zat 52 dagen opgesloten in het huis, hij is naar een spoedkliniek gebracht waar het diertje onderzocht is. De kat werd broodmager aangetroffen maar naast wat papiertjes in de ontlasting was het dier kerngezond.  Via crowdfunding is er geld verzameld voor de spoedopname en de herstel verzorging, hiermee is ook de voeding, vlooienmiddel, ontworming en vaccinatie betaald. Voor nu wordt onderzocht wat er met de eigenaar van de kat is gebeurt en hoe het kon gebeuren dat hij daar zo lang alleen heeft gezeten.

Egyptische wetenschappers ontdekken vierpotige walvis in Afrika
27-08-2021 Nu.nl

Phiomicetus anubis, dat is de naam van het dier dat zo ongeveer 43 miljoen jaar geleden leefde in Afrika. Het dier had 4 poten en kon waarschijnlijk ook lopen, het behoorde tot de walvissoort.  De naam van het dier verwijst naar de Egyptische God van de dood. Het dier woog ongeveer 600 kilo en kon tot wel 3 meter lang worden. Het had sterke kaken voor het vangen van een prooi en kon naar alle waarschijnlijkheid zowel lopen als zwemmen. Het fossiel van de walvis is niet de eerste die gevonden is maar het is wel de eerste die in Afrika is gevonden. In 2011 werd al een vierpotige walvis gevonden in Peru. Op de plek waar de amfibische walvis is gevonden was vroeger een zee, vandaar dat het een plek is waar regelmatig fossielen gevonden worden. 

Kolibrie vrouwtjes vermommen zich als mannetje om rustig te kunnen eten 
27-08-2021 Nu.nl

In het regenwoud van Panama is een bijzondere ontdekking gedaan. Sommige witnek kolibries nemen de uiterlijke kenmerken van de mannetjes aan, voornamelijk de felgekleurde veren. Eerst werd gedacht dat dit gedaan werd om ongewenste seksuele avances te voorkomen. Nu werd dus de verrassende ontdekking gedaan dat de reden een meer sociale functie heeft, hierdoor kunnen vrouwtjes namelijk in alle rust op zoek naar nectar zonder dat ze worden lastig gevallen door mannelijke soortgenoten.

Tientallen dode bruinvissen aangespoeld op Waddeneilanden
28-08-2021 Nu.nl

Op de Waddeneilanden spoelen sinds donderdag tientallen bruinvissen dood aan. De dieren spoelen in groepjes aan en zijn allemaal in dezelfde staat van ontbinding. Dit betekent dat de dieren al enige tijd dood zijn. Er spoelen zo veel dieren aan op dit moment dat de dierenambulance van Ameland er bijna een dagtaak aan heeft om ze op de ruimen. De dieren spoelen aan op Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Door de noorderwind spoelen de dieren makkelijker aan omdat ze naar de kust worden gedreven. De oorzaak van het overlijden van zo veel dieren tegelijk is nog onbekend en er moet uitgebreid onderzoek naar worden gedaan. Daarvoor liggen de dieren nu bij de Universiteit Utrecht. 

Door Anouk Kuilboer