DDx artikel – Up to date

Nu we weer allemaal wat meer thuis zitten krijg je misschien wat minder mee van het nieuws. Vrees niet! Wij hebben afgelopen tijd weer alle diergerelateerde nieuwtjes voor je bijgehouden zodat je weer helemaal up-to-date bent!

Dolfijnen bij de Oosterscheldekering
Allereerst nieuws uit ons eigen landje: afgelopen vrijdag zijn er zeker drie dolfijnen gespot bij de sluizen bij de Oosterscheldekering. De beesten werden gespot aan het eind van de middag. Deze gebeurtenis is best bijzonder aangezien deze diersoort normaal gesproken niet bij de Nederlandse kust leeft. SOS Dolfijn stelt dat de dieren mogelijk deze kant op gezwommen zijn omdat er veel vis aanwezig was op dat moment. Maar helaas is het niet helemaal goed afgelopen. Zaterdagochtend is er een dode dolfijn aangetroffen in Zierikzee, waarschijnlijk een van de dolfijnen die vrijdag gespot waren. Het is een 1,5 meter lang mannetje en is naar onze faculteit gebracht. Hier wordt er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van het dier.

Kleine uil op avontuur
Van ons kikkerlandje gaan we naar New York met een bijzonder kerstverhaal. Hier heeft een uil een onverwachtse reis gemaakt: het dier is per ongeluk meegelift met de kerstboom die voor het Rockefeller Center in New York bedoeld was. De kleine zaaguil werd pas ontdekt toen ze na een lange reis al in de staat New York waren, het beest had toen al zo’n 270 kilometer afgelegd. De uil was uitgedroogd en ondervoed, en is naar een wildopvang gebracht waar hij nu goed verzorgd wordt. Als de uil weer helemaal beter is, wordt hij weer vrijgelaten in het wild.

Oudste pinguïn in gevangenschap overleden
Verdrietig nieuws: in een dierentuin in het Duitse Wuppertal is de oudste koningspinguïn die in gevangenschap leefde op 46-jarige leeftijd overleden. De exacte leeftijd van het dier was niet bekend, het kan dus zijn dat de pinguïn zelfs nog ouder was. In het wild worden koningspinguïns zo’n twintig jaar. Oma, zoals de pinguïn genoemd werd, was veruit de oudste pinguïn in dierentuinen wereldwijd. De laatste jaren had Oma al wel last van verschillende ouderdomsverschijnselen, zoals een misvormde snavel, beperkte mobiliteit en staar. Oma bewoog nog nauwelijks en at minder. De verzorgers van de dierentuin hebben uiteindelijk besloten Oma te euthanaseren.

17 miljoen Deense nertsen geruimd
Je ontkomt helaas niet zonder één corona-nieuwtje; Denemarken ruimt alle 17 miljoen nertsen nadat er een gemuteerde versie van het coronavirus bij minstens twaalf mensen is aangetroffen. Deze mutaties komen dus bij de nertsen vandaan. De Deense premier vreest dat gemuteerde versies van het virus een gevaar zouden vormen voor effectiviteit voor het coronavaccin. Aangezien Denemarken een van ’s werelds grootste producenten is van nertsbont, zou mutaties in de Deense nertsen een gevaar betekenen voor de rest van de wereld. In Nederland zijn nog geen aanwijzingen dat ook de nertsen hier mutaties hebben.