DDx artikel – Up to date

Westnijlvirus voor het eerst gevonden bij vogel in Nederland 

Nos.nl

16 september 2020

Voor het eerst is in Nederland bij een vogel het westnijlvirus aangetroffen, meldt het RIVM. Eind vorige maand werd in de regio Utrecht een grasmus gevangen en getest.

Dat gebeurde in het kader van het One Health Pact, een groep experts die onder leiding van het Erasmus MC werkt aan de ontwikkeling van een ‘early warning-systeem’, dat exotische virussen zo vroeg mogelijk moet signaleren. Het virus kan ook op mensen worden overgebracht.

Sinds begin dit jaar zijn meer dan duizend wilde vogels getest. De grasmus is de eerste die besmet blijkt. De afgelopen jaren zijn bij meerdere vogels wel antistoffen aangetroffen, wat erop wijst dat ze de infectie hebben gehad. Omdat het geen trekvogels waren, hebben ze het virus waarschijnlijk in of niet ver van Nederland opgelopen. Ook de grasmus heeft het virus waarschijnlijk in Nederland opgelopen.

Het virus wordt verspreid via geïnfecteerde muggen, die door vogels besmet raken. De muggen kunnen het overdragen op andere vogels, maar ook op mensen en zoogdieren als paarden. Dat gebeurt vooral in de zomer.

Proefproces om katten altijd binnen te houden: ’32 vogels per minuut gedood’

RTLnieuws.nl

13 september 2020

Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst willen dat er een proefproces komt tegen huiskatten en hun baasjes. Om zeldzame vogelsoorten te beschermen tegen jagende katten, moet de rechter duidelijk maken dat katten buiten niet mogen loslopen, vinden ze, meldt Nieuwsuur.

“Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de kat niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen”, zegt Smit in Nieuwsuur. “Onze gezellige huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij.”

Ecoloog Smit en jurist Trouwborst zeggen dat de wet ‘glashelder’ is: huiskatten horen niet in de natuur, het zijn de aller schadelijkste exoten. “Het Europees natuurbeschermingsrecht is onverbiddelijk: de kat mag buiten niet loslopen”, zegt Trouwborst.

De jurist kwam vorig jaar november al met zijn pleidooi wat hem niet in dank werd afgenomen. Hij kreeg zelfs politiebewaking, meldt Nieuwsuur. 

Spanje legt deel zeilsport stil vanwege speelse orka’s

23 september 2020

Nu.nl

Spelende orka’s hebben in de afgelopen weken in het noordwesten van Spanje meerdere zeilboten beschadigd. Naar aanleiding hiervan heeft de spaanse minister van Transport besloten om het zeilen met kleine schepen tijdelijk te verbieden langs een stuk kust van 100 kilometer. Het verbod geldt voor boten van minder dan 15 meter lang.

Het eerste incident waarbij een zeilboot het slachtoffer werd van de spelende orca’s vond plaats op 19 augustus. Het gebied waar het verbod geldt, de kust tussen Prioriño Grande en La Punta de Estaca de Bares, ligt op de migratieroute van de dieren. De jonge orka’s vinden de golven van de boten erg interessant en willen, net als dolfijnen vaak doen, langs de romp zwemmen. Dit gaat niet altijd goed en er zijn al een hoop zeilboten beschadigd. Een enkele keer moest de kustwacht uitrukken omdat de orka’s het roer van een schip hadden vernield. 

Gouden medaille voor hamsterrat

25 september 2020

nos.nl

De Britse dierenartsenorganisatie PDSA reikt regelmatig onderscheidingen uit, vaak aan dappere honden, maar deze keer is er een medaille uitgereikt aan een wel heel bijzonder dier. Magawa, een Gambiahamsterrat, heeft namelijk een medaille voor dapperheid gekregen voor het opsporen van landmijnen en explosieven in Cambodja. Het intussen zeven-jarige diertje is getraind door specialisten en spoort nu al zo’n vijf jaar lang naar landmijnen. Dit doet hij bijzonder goed, aangezien hij intussen al 29 landmijnen en 28 andere explosieven heeft gevonden. 

De hamsterratten kunnen erg goed ruiken en vinden zo de landmijnen, ze zijn te licht om de mijnen af te laten gaan en kunnen er dus gewoon overheen lopen. Zodra ze er een gevonden hebben blijven ze zitten en krabben ze zichzelf. 

Naar schatting bevinden zich in Cambodja nog zo’n 3 miljoen mijnen die niet zijn gevonden. Behalve voor het zoeken naar explosieven worden de ratten ook ingezet bij het diagnosticeren van Tuberculose.