DDx artikel – Tips voor studeren tijdens een hittegolf

Er heersen tropische temperaturen buiten en als we het weerbericht mogen geloven, gaat dit ook nog wel eventjes zo blijven. Super lekker natuurlijk, behalve als je een student bent en je studiejaar af moet ronden deze maand. Al helemaal als je diergeneeskunde studeert en je aan het einde van het jaar allerlei vakken en leerlijnen tegelijkertijd af gaat ronden. Ikzelf word er altijd een beetje verdrietig van als ik overal mensen zie genieten van het weer, maar ik weer heel de dag binnen moet zitten om keihard te studeren. Daarbij is de hitte ook nooit zo bevorderlijk voor de concentratie. Speciaal voor alle hardwerkende studenten die tijdens deze hittegolf nog flink moeten studeren: Tips voor het studeren tijdens warm weer¹,²! 

 1. Sta vroeg op. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik hier zelf ook geen ster in ben, maar het is wel goed om vroeg op te staan en zo al te beginnen voordat het heetste moment van de dag daar is. En hoe vroeger je begint, hoe eerder je hopelijk klaar bent en toch nog eventjes van het zonnetje kan genieten. 
 2. Leer waar het koel is. Iedereen leert het beste op een andere plek. Sommigen leren goed in de UB (waar het ook vaak koel is!), anderen gewoon thuis achter hun bureau en sommigen kunnen zelfs buiten leren. Zorg in ieder geval dat je plekje een koel plekje is door bijvoorbeeld in de schaduw te zitten, of maak het koel door een ventilator erbij te pakken. 
 3. Neem een koude douche. Mocht je tijdens het leren toch merken dat je sloom wordt van de hitte, geef jezelf dan een boost door even een pauze in te lassen en kort onder de koude douche te stappen. Hierna ben je weer helemaal wakker en fris om weer verder te knallen!
 4. Of pak er een koud voetenbadje bij. Mocht je nou niet helemaal zin hebben om jezelf volledig onder een koude straal te gooien, kan je ook een koud voetenbadje maken en hier tijdens het leren je voeten in stoppen! Je voeten zijn namelijk één van de plekken waar je lichaam sneller warmte kwijt raakt. 
 5. Studeer gelijkvloers. Vooral als je een trouwe UB-ganger bent zoals ondergetekende, onthoud dan dat warmte opstijgt. Ga dus niet helemaal op de bovenste verdieping zitten, maar pak de wat lagere verdiepingen, het liefst gelijkvloers. 
 6. Leg je telefoon weg – En dit keer echt! Dit is eigenlijk altijd een goede tip voor tijdens het leren, of het nou warm is of niet. Maar tijdens warm weer krijg je extra veel Snapchats en Insta Stories te zien waarbij iedereen lekker buiten van alles aan het doen is. Dit is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor je motivatie, dus leg lekker je telefoon weg zodat je het ook niet hoeft te zien. 
 7. Vergeet niet te hydrateren! Zorg dat je voldoende drinkt (en dan bedoel ik hiermee water). Wanneer het warm is verlies je sneller meer vocht, terwijl als je goed gehydrateerd bent je concentratie veel beter is³. Zorg dus dat je een grote fles of een kan water naast je hebt staan zodat je lekker veel water binnenkrijgt.  
 8. Eet kleine en pittige maaltijden. Als je lichaam druk bezig is met verteren van voedsel, produceert het warmte. Dit wil je als het buiten al zo warm is natuurlijk zo veel voorkomen. Door op een dag vaker kleinere maaltijden te eten kan je lichaam dit veel beter verteren dan drie keer op een dag grote maaltijden. En ondanks dat het tegenstrijdig klinkt, is pittig eten een goede manier om hitte te verdrijven uit je lichaam. Pittig eten zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in je lichaam tijdelijk stijgt, waardoor je gaat zweten om overtollige warmte kwijt te raken⁴. 

Hopelijk overleeft iedereen deze taaie, laatste, maar vooral warme maand met deze tips en rondt iedereen zijn studiejaar met prachtige cijfertjes af. Heel veel succes voor de komende weken! 

Door Annefleur Lupker

Bronnen:

 1. 10 tips voor studeren met warm weer – Stageplaza. https://stageplaza.nl/blog/2017/6/20/10-tips-leren-warm-weer/
 2. How drinking water increases your concentration | Oxbridge Essays. (2021, May 12). Oxbridge Essays. https://www.oxbridgeessays.com/blog/simple-way-better-university-drink-water-increased-concentration/
 3. Ellerie, V. (2022). Dit kunt u het best eten en drinken op warme dagen. MAX Vandaag. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/dit-kunt-u-het-best-eten-en-drinken-op-warme-dagen/#:~:text=Pittig%20eten%20helpt%20wel%20om,die%20manier%20dus%20wel%20verkoelend.
 4. Elise. (2018). Zo blijf je ook bij mooi weer goed blokken. ELLE.be. https://www.elle.be/nl/131362-hoe-overleef-je-de-blok-tijdens-de-zomer.html