DDx artikel – Lente!

Je zou het met het weer van de afgelopen tijd niet zeggen, maar het is inmiddels alweer 2 maanden lente! Afgelopen april was de koudste april sinds 1986, en mei is tot nu toe niet veel beter. Maar ook deze lente worden er vele veulentjes, lammetjes, kuikentjes en kalfjes geboren in Nederland. Omdat volgens mij iedereen wel wat vrolijkheid en energie kan gebruiken om de (hopelijk) laatste loodjes van deze corona-tijd, en dit collegejaar, door te komen, bespreek ik in dit column wat verhalen over de jonge dieren in mijn omgeving. Want wat is er nou leuker dan babydiertjes?!

Lammetjes
Bij een vriendin van mij houden ze wat schapen om het gras kort te houden aan het huis. Normaal krijgen deze schapen geen naam, maar dit jaar zijn er 2 lammetjes geboren die een speciale behandeling verdienen. Eén van de ooien begon met lammeren op een dag, en kreeg toen 1 lam, dat ze meteen verstootte. De dag erna kwamen er helaas 2 doodgeboren lammeren uit, en daarna ook nog 2 levende. De laatste levende is het enige lam dat bij haar mocht blijven, want ook de anderen werden verstoten. De 2 verstoten zusjes kregen een eigen stalletje en een eigen stukje land, en moesten nu met de fles worden grootgebracht. Zo stalen ze al snel ieders hart. Elke dag stonden ze kwispelend te wachten op een flesje en wat knuffels. Toen hadden ze toch wel echt een naam verdiend, en zo heten ze nu Dixie en Trixie. Inmiddels zijn ze wat ouder, en groot en sterk genoeg om weer bij moeders en de anderen in de wei te kunnen. Maar dit zijn echt wel de gezelligste schaapjes van de kudde.

Puppy’s
Dit jaar waren lammetjes niet de enige jonge dieren die ik mocht komen knuffelen, ik had ook het geluk iemand te kennen met een nestje puppy’s! Negen stuks flat-coated retrievers, lieve zwarte mormeltjes waren het nog, zoals op de foto’s te zien is. Ik heb er een hele middag bij kunnen zitten knuffelen. Gelukkig zijn alle pups gezond en wel, en ze groeien hard. Binnenkort gaan ze al naar hun nieuwe huisjes, dus ik heb nog snel een laatste bezoekje gepland voor een extra dosis endorfines. 

Zwanenjongen
Nadat begin deze maand de politie in Utrecht uitrukte voor een inbraak, en in plaats hiervan 2 luidruchtig vrijende zwanen tegenkwam, kon het niet lang duren tot overal pulletjes werden geboren. Inmiddels liggen de parken in Utrecht weer vol met jonge zwaantjes, eendjes en gansjes. In de buurt maakte ik een wandeling langs wat water, en hier lag nog een zwaan te broeden. Toen ik langer dan 2 seconden stilstond om hier even naar te kijken, liep het mannetje al vlug mijn richting op. Aangezien deze bekend staan als nogal agressieve verdedigers, deed ik maar wat stappen achteruit. Maar ik kon het natuurlijk niet laten wat foto’s te maken van een afstandje. 

Bronnen
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2173638/politie-rukt-groots-uit-voor-inbraak-vleuten-bewoner-ziet-luidruchtig-seksende-zwanen-aan-voor-inbreker.html