DDx artikel – koken met de DDx

Nu we ons weer in de koude wintermaanden begeven, heeft de DDx-commissie besloten om jullie wat verwarmende recepten toe te sturen zodat jullie een heerlijk maal op tafel kunnen zetten. Want als de r in de maand komt, kan een schitterende stoof natuurlijk niet ontbreken! Geniet van de verschillende opties (van carnivoor tot vega) en stuur een foto van jullie eindresultaat in naar de DDx via de mail onlineddx@gmail.com of naar onze insta- of facebookpagina @ddx_commissie! Misschien komt je creatie dan wel op onze socials!

 

Voor de hongerige carnivoren – een heerlijke klassieke hachee die goed combineert met Nederlandse vergeten groente of rode kool (warm!):

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 dikke uien
  • 50g boter of margarine, voor als je de ‘coronakilo’s’ aan het wegwerken bent
  • 800 gr hacheevlees of riblappen (of allebei)
  • 3 eetlepels bloem
  • 500 ml (runder)bouillon (tip: gooi bundeltjes verse kruiden door je bouillon om hem extra lekker te maken!)
  • 2 eetlepels rode wijnazijn, en een fles rode wijn voor het kookproces
  • Een snufje paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels (of een à twee eetlepels vermalen kruidnagel)
  • 1 theelepel suiker

Bereiding:
Begin met het belangrijkste van het hele proces, het openen van de fles wijn voor optimale kookprestaties. Lust je geen wijn? Dan is een biertje of een mok warme choco ook een goede vervanging. Zet ook alvast water op om bouillon te maken. Snijd het vlees in grove stukken van 3 cm. Snipper de ui op een schoongemaakte of nieuwe snijplank, anders komt Boyd Berends je achterna met het tentamen Veterinaire Volksgezondheid en Voedselveiligheid. Het vlees bak je aan in een grote pan met de boter of margarine en hierbij voeg je ook de ui toe. Breng het geheel op smaak met de paprikapoeder (en als je culinair bent aangelegd kruiden naar keuze) en schep daarna de bloem erdoorheen. Als het tot hier goed gaat, kan je de rode wijn azijn en de suiker toevoegen. Als dit een beetje doorgeroerd is mag de bouillon erbij. Als laatste voeg je ook de kruidnagel en laurier toe. Deze kan je met touwtjes bijvoorbeeld samen knopen zodat je ze na het stoofproces makkelijk uit de pan kan halen. Nu mag de hachee 3 uur lekker gaar en zacht koken met de deksel erop, net als bij jou als je die fles wijn soldaat hebt gemaakt. Het laatste halfuur mag bij jou en je huisgenoten, maar ook bij de pan het dak eraf. Zorg dat je voor het opdienen van je heerlijke stoof je de kruidenbundels verwijderd, laurier is nogal lastig kauwen. Daarna is het smullen geblazen!

 

Voor de vegetarische hippies – Vegastoof met champignons en worteltjes, lekker met aardappelpartjes of zelfgemaakte frites. Dit gerecht is ook voor de doorgewinterde vegans geschikt:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo aan je favo paddenstoelen, als er ook maar genoeg champignons bij zitten
  • Een hele dikke winterpeen
  • 4 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 400 ml groentebouillon (tip: gooi bundeltjes verse kruiden door je bouillon om hem extra lekker te maken!)
  • 300 ml rode wijn, derest is voor jou! Anders gooi je dat ook maar weg… (Voor de vegans (of beginnende vegans); niet alle rode wijn is veganistisch omdat het klaren van de wijn vaak gebeurt met producten op basis van dierlijk eiwit. Wel zijn er speciale vegan wijnen te koop!)
  • Een snuf versgemalen peper (of niet versgemalen natuurlijk)
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Paar takjes peterselie voor de garnering

Bereiding:
Schil de wortel en snij deze en de paddenstoelen in stukjes. Ook de ui en knoflook mogen fijn worden gesnipperd en gehakt. Vergeet niet water op te zetten voor de bouillon. De sjalotjes fruit je even op laag vuur met een scheut olijfolie in een grote pan waar de stoof in gaat. De wortelstukjes bak je erna een minuutje mee. Daarna voeg je de paddenstoelen toe en bak je die ook even een paar minuutjes mee. Hierna de bloem toevoegen en je raadt het al… Die bak je een minuutje mee. Voor de verandering voegen we de tomatenpuree toe en bakken we die nog een minuutje mee. Na al het gebak giet je de bouillon en de rode wijn erbij. Roer alles lekker door elkaar en leg de laurierblaadjes en tijmtakjes in de drerrie. Dit laat je een halfuurtje lekker pruttelen, waarin je kunt opzoeken hoeveel CO2 je hebt bespaard door een vleesloos gerecht te maken (omygod zo goed). Blijf altijd je gerecht proeven! Voeg nog wat peper toe tot het helemaal perfect is, en als je een echte keukenprins(es) bent ook nog andere kruiden naar keuze. Je stoof is nu ready (vet) to go! Verwijder de tijm en laurier en in die tijd dat je op google intypte ‘koolstofvoetafdruk stoofvlees’ heb je natuurlijk ook de peterselie fijngehakt. Serveer de stoof in een mooi diep bord of pleur de pan op tafel, gegarneerd met een beetje peterselie to get that ~green feeling~.

Tip: Stoof is vaak lekker als je het net gemaakt hebt, maar nog lekkerder als het een dag heeft mogen rusten. Maak dus een hele grote pan om meerdere dagen van te smullen, of meal prep het zodat je de dag erna een heerlijk gerecht hebt!