DDx artikel – Koken met de DDx, lente editie

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten en het gezellige geroezemoes van de terrassen is weer te horen. Jullie hebben afgesproken met je maten om samen te eten in het parkje, wat ga je koken? De DDx-commissie heeft voor jullie twee heerlijke, makkelijke vega recepten bedacht! Ideaal voor de picknick! Wij zijn heel benieuwd naar jullie creaties! Mail deze naar onlineddx@gmail.com of onze insta– of facebookpagina @ddx_commissie en wie weet komt jullie eindresultaat wel op onze socials te staan!

Halloumi wrap

Ingrediënten voor vier personen

Vulling wraps

  • 8 volkoren wraps
  • 6 tomaten
  • 2 komkommers
  • 2 avocado’s
  • 400 g ijsbergsla
  • 400 g druiven
  • 200 g halloumi
  • 15 g munt
  • Olijfolie

Tzatziki

  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 500 ml (Griekse) yoghurt
  • 1 citroen
  • Dille
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  1. Was de komkommer. Neem een kaasschaaf en schaaf de hele komkommer in ronde plakjes door de kaasschaaf over de breedte van de komkommer te halen. Doe de plakjes komkommer in een schaal.
  2. Pers de knoflook of snijd de knoflook fijn en voeg dit toe aan de komkommer in de schaal.
  3. Doe de yoghurt in de schaal en roer dit door de komkommer en knoflook.
  4. Voeg naar smaak peper, zout, dille en citroenrasp toe.
  5. Zet de schaal in de koelkast tot de vulling van de wraps klaar is.

Vulling wraps

  1. Snijd de halloumi in stukjes. Verhit een pan en bak de halloumi in olie tot het goudbruin kleurt.
  2. Snijd ondertussen de tomaten, komkommers, avocado’s, ijsbergsla en druiven in kleine stukjes ofwel partjes. Je kan de vulling met elkaar mengen of in verschillende bakjes doen, naar voorkeur.
  3. Snij de munt fijn.
  4. Bereid de wraps zoals op de verpakking staat aangegeven.
  5. Als jullie gaan picknicken kan de wrap van tevoren gemaakt worden door te vullen met de vulling, tzatziki en munt. Ook kan de wrap natuurlijk ter plekke gevuld worden! Net zo gezellig, vergeet alleen de servetjes niet!

Salade van peulvruchten

Ingrediënten voor vier personen

  • 400 g kikkererwten
  • 400 g linzen
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 200 g verse spinazie
  • 120 g pecannoten
  • 100 g zachte geitenkaas
  • Olijfolie
  • Balsamico azijn
  • Peper 
  • Zout

Bereiding

  1. Was de kikkererwten en linzen met water. Kook de linzen als deze niet voorgekookt of voorgestoomd zijn. Doe de kikkererwten en linzen in een schaal.
  2. Was de tomaten en komkommer, snij deze in blokjes en voeg toe aan de schaal.
  3. Hak de spinazie en pecannoten. Doe deze ingrediënten ook in de schaal.
  4. Maak kleine stukjes van de geitenkaas en voeg dit ook toe.
  5. Door in een apart schaaltje de olijfolie en balsamico azijn met peper en zout met elkaar te vermengen maak je je eigen vinaigrette.
  6. Voeg de vinaigrette toe aan de andere ingrediënten en voilà, een heerlijke voedzame en vullende salade!

Voor veel andere leuke en lekkere recepten zie https://www.dehippevegetarier.nl/. Op deze site kan gefilterd worden op soort recept, soort groente en eetpatroon. Heel handig voor de beginnende vegetariër of veganist! Het recept “Vega budget: frisse risotto met venkel en doperwten” raad ik onder andere zeer aan! Veel kookplezier!

Sophie Boddeke