DDx artikel – Koken met DDx herfsteditie

Met het weer van de afgelopen maanden is het in Nederland amper te merken dat het zomer is geweest, de herfst is afgelopen week weer officieel aangebroken! En hoewel ik persoonlijk niet uitkijk naar de eeuwige wind en regen, vooral op de dagen dat ik overal heen moet fietsen, vind ik het eten in de herfst en winter wel altijd heerlijk. Ik vind niks gezelliger dan als het buiten regent, binnen lekker in de keuken bezig te zijn om daarna onder een dekentje op de bank alles op te eten. Graag delen wij dan ook twee heerlijke recepten waarmee je lekker aan de slag kan in de keuken, als je tóch niet zo’n zin hebt om naar buiten te gaan 😊.

Herfstige quiche met feta
Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 el olie
  • 800 g wokgroenten
  • Kerriepoeder
  • 270 g bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 150 g feta
  • 250 ml kookzuivel
  • 50 g pompoenpitten
  • 1 tl azijn
  • 100 g bladsla

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200  ̊C. Bak de wokgroente met kerriepoeder in olie voor 5 minuutjes.
  2. Bekleed een taartvorm met bladerdeeg. Klop de eieren los in een schaal en voeg hieraan verkruimelde feta, kookzuivel en de wokgroente aan toe en meng het goed. Giet het eimengsel in de taartvorm en bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.
  3. Verhit ondertussen een koekenpan en rooster hierin de pompoenpitten voor 3 minuutjes. Maak een dressing met de azijn en wat olie, en breng op smaak met peper en zout.
  4. Haal de quiche uit de oven en laat afkoelen. Meng de bladsla met de dressing en pompoenpitten, en eet smakelijk!

Soep met wortel, pompoen en linzen
Voor degenen onder ons die niet zoveel zin hebben om uitgebreid te koken en, net zoals ik, groot fan zijn van soep:

Ingrediënten voor 4 personen

  • Citroengras
  • Verse gember
  • 500 g winterpeen
  • 400 g koelverse pompoenstukjes
  • 200 g gedroogde rode linzen
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 liter water
  • Eventueel wat crème fraiche en tuinkers voor garnering

Bereiding

  1. Halveer het citroengras in de lengte. Schil de gember en snijd deze in dunne plakjes. Schrap ondertussen de winterpeen en snijd ook deze in dunne plakjes.
  2. Breng het water met de groentebouillontabletten aan de kook, en voeg hierbij het citroengras, gember, winterpeen, pompoenstukjes en de rode linzen aan toe. Laat het zo’n 15 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
  3. Verwijder het citroengras en pureer de soep met de staafmixer. Garneer eventueel met wat crème fraiche en tuinkers, en je snelle soepje is klaar!

Daniek ten Hoeve