DDx artikel – Hittegolf
Hittegolf
Door Jennifer Koetsier
Eindelijk is het zo ver, de laatste tentamens zitten er (bijna) op, de barbecue kan uit de schuur en de airco kan weer aan. Voor ons is het makkelijk om de verkoeling op te zoeken als het te warm wordt. We gaan een dagje zwemmen, halen een ijsje en trekken een korte broek aan. Voor je huisdier is dit echter niet altijd zo makkelijk, ze blijven in hun dikke vacht zitten of hun hokje staat in die hete studentenkamer. Hier zijn een paar tips om oververhitting te voorkomen.
Hond
Ondanks dat je zelf misschien graag naar buiten gaat als de zon schijnt, is het verstandig om je hond binnen te houden. Het asfalt kan snel erg heet worden als de zon erop staat. Laat je hond dus ’s ochtends vroeg en ’s avonds als het al wat afgekoeld is wat langer uit, om blaren op zijn voetzooltjes te voorkomen. Ga zeker niet rennen met je hond. Heeft je hond een dikke vacht? Trim deze dan en houd hem kort om onnodige hitte te voorkomen. Wil je toch lekker in de tuin zitten met je hond?Zorg dan dat er altijd genoeg schaduw is. Ook zijn er op veel plekken honden zwembadjes te koop. Deze gaan niet lek van scherpe nageltjes en zo kan je hond er zelf voor kiezen om lekker af te koelen. Ook zijn er koelmatjes te koop waar je hond op kan gaan liggen.
Kat
Een kat zorgt er grotendeels zelf voor dat hij het niet te warm krijg. Help hem door het koel in huis te houden. Zet bijvoorbeeld de deur naar de badkamer open zodat hij op de koude tegels kan liggen. Ook zijn dezelfde koelmatjes die je voor een hond kan gebruiken bruikbaar voor een kat. Ververs het water regelmatig, je kunt er ijsblokjes in doen zodat het lekker koud is. Kijk uit met kantelramen! Het komt regelmatig voor dat katten hierin vast komen te zitten. Los dit op door een dikke handdoek tussen het scharnier te stoppen. Heb je een naaktkat? Houd deze uit de zon! De gevoelige huid kan snel verbranden. Ook bij katten met een lichte vacht kunnen de oortjes verbranden, smeer deze eventueel in met zonnebrandcrème.
Paard
Pas je wei schema aan zodat je paar d zo min mogelijk in de hitte buiten staat. Zorg dat je paard altijd de optie heeft om in de schaduw te gaan staan. Zorg voor koel water, bij voorkeur tussen de 15 en 20 graden. Een grote bak water warmt minder snel op. Drinkt je paard weinig? Sproei dan een beetje licht zout water over het hooi, dit wekt een dorstprikkel op. Ook kan je stukjes appel of wortel in de waterbak leggen zodat hij met het happen wat water drinkt. Spuit je paard af, begin bij de benen om te voorkomen dat hij schrikt van het water en laat hem lekker afkoelen met fris water. Schraap je paard hierna niet af met een zweetmes! Door het laagje water wat op je paard blijft staan kan hij nog blijven afkoelen. Op warme dagen is dit mooi meegenomen. Een vliegendeken zorgt dat je paard niet verbrand, het reflecteert de zon ook waardoor hij het minder warm krijgt. Zorg dat de roze delen niet verbranden, denk hierbij aan een roze neus of de kootholtes van je paard. Smeer deze regelmatig in met zonnebrand of bevestig een neuskapje aan het halster waardoor er geen directe zon op staat.
Knaagdier/konijn
Je knaagdier kan zelf moeilijk verkoeling zoeken aangezien hij natuurlijk in een hok zit. Geef dus genoeg opties voor verkoeling in het hok en zorg dat het hok op een zo koel mogelijke plaats staat. Koop een koelsteen, dit is een granieten plaat die koel blijft. Je knaagdier kan hier dus op gaan liggen om af te koelen. Je kan hem eventueel in de koelkast leggen om hem extra koud te krijgen. Heeft je hamster een bakje chinchillazand? Ook dit bakje kan je afkoel
en door het in de koelkast te zetten. Leg een fles water in de vriezer en leg dit in het hok. Zorg wel dat je knaagdier hier geen direct contact mee kan krijgen, dit kan gevaarlijk zijn. Wikkel bijvoorbeeld een doek om de fles of leg de fles tegen de buitenkant van het hok. Pas op met ventilatoren. Een directe luchtstroom op je beestje kan voor luchtweginfecties zorgen. Zorg dat je konijn of knaagdier voldoende koel water ter beschikking heeft. Je kan hem ook bevroren snacks geven, vries bijvoorbeeld wat maïs, een worteltje of nootjes in. Staat je konijnenhok buiten? Houd dit dan extra schoon, in de zomer is de kans op myiasis extra groot. Ook kun je een koele doek over het hok hangen, zorg wel dat er genoeg circulatie blijft.
Vogels
Zorg dat je vogelkooi zich op een koele plek bevindt. Bij voorkeur op de grond, hier is het koeler. Pas wel op dat eventuele andere huisdieren er niet bij kunnen. Ververs het water regelmatig. Heeft je vogel een badje? Houd dit dan ook lekker koel. Staat je volière of kippenhok in de zon? Plaats een parasol of hang een vochtige witte doek over het hok. Gebruik geen zwarte doek, dit wordt alleen maar extra warm.