DDx artikel – Follow-up aangespoelde dolfijnen
Een tijd geleden in de Up To Date vertelden we je over de dolfijnen die gespot waren bij de Nederlandse kust, waarbij er ook een dolfijn was aangespoeld. Hierbij een follow-up over wat er nu bekend is over de dolfijn en zijn doodsoorzaak! Om je geheugen even op te frissen:
“Afgelopen vrijdag zijn er zeker drie dolfijnen gespot bij de sluizen bij de Oosterscheldekering. De beesten werden gespot aan het eind van de middag. Deze gebeurtenis is best bijzonder aangezien deze diersoort normaal gesproken niet bij de Nederlandse kust leeft. SOS Dolfijn stelt dat de dieren mogelijk deze kant op gezwommen zijn omdat er veel vis aanwezig was op dat moment. Maar helaas is het niet helemaal goed afgelopen. Zaterdagochtend is er een dode dolfijn aangetroffen in Zierikzee, waarschijnlijk een van de dolfijnen die vrijdag gespot waren. Het is een 1,5 meter lang mannetje en is naar onze faculteit gebracht. Hier wordt er onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van het dier.”
Na dit bericht is bekend geworden dat er nog een dolfijn levend was aangespoeld, waarna deze ter plekke is overleden. Ook deze dolfijn is naar onze faculteit gebracht, waar ze beide onderzocht zijn. Uit de sectie bleek dat beide dieren verschijnselen hadden van ziekte, maar was nog niet direct te bepalen wat de doodsoorzaak was geweest. Uit microscopisch onderzoek kwam aan het licht dat de ene dolfijn ernstige ontstekingen had in de hersenen en hersenvlies, met daar bovenop nog longontsteking met longwormen en ontstekingen in de darmen. Dit dier, die dood gevonden werd, is waarschijnlijk ook levend gestrand waarna deze is overleden. De andere dolfijn had ook ontstekingen, in de longen en ook vermoedelijk in de hersenen. Er is nog niet bekend welke ziekteverwekker de dolfijnen zo ziek heeft gemaakt, en of deze in beide dieren hetzelfde is geweest. Dit wordt nog onderzocht in aanvullend onderzoek, waarvan de resultaten in 2021 worden verwacht.
Dat er dolfijnen aanspoelen in Nederland is tegenwoordig niet heel zeldzaam meer. Jaarlijks spoelen er langs de Wadden- en Noordzeekust honderden walvisachtigen aan. Hiervan zijn de meeste bruinvissen, maar dolfijnen komen steeds vaker voor. Helaas zijn de meeste dieren die aanspoelen niet meer te redden.
Bronnen
- https://www.uu.nl/nieuws/gestrande-gewone-dolfijnen-hadden-ontstekingen-in-hersenen-en-longen?fbclid=IwAR3x-SWqXaojiPVUs5ZGS7FQmV2grcgY_ORCvf7koGUy5fHkLU7no9g1lYg
- https://www.sosdolfijn.nl/