DDx artikel – Duurzaam leven als skere student – Sophie Boddeke

Een aantal maanden geleden heb ik mijn intrek gedaan in een prachtig studentenhuis in hartje Utrecht. Ik wilde graag meer duurzaam gaan leven, zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er elke minuut wel tien liter water door het doucheputje verdwijnt als de kraan aanstaat. Ik wilde meer gaan letten op de de tijd dat een product mee kan gaan en hoeveel het milieu wordt belast. Dit leek erg duur en veel moeite, het bleek gelukkig enorm mee te vallen! Hier een paar laagdrempelige tips om duurzamer te leven als arme student!

ZEEPJES
De eerste duurzame aankoop die ik heb gedaan is een shampoo bar. Ik was in eerste instantie behoorlijk sceptisch hierover aangezien op de website vermeld was dat zo’n klein stukje zeep net zo lang meegaat als vier flessen shampoo. Voor mij bleek dit echt waar te zijn. HappySoaps heeft handgemaakte, vegan, palmolie- en plasticvrije producten, van natuurlijke deodorant tot shaving bars die in Nederland gemaakt worden en zelfs met de fiets bezorgd kunnen worden. Ook Lush heeft heerlijke handgemaakte, vega(n) cosmetica die niet op dieren is getest! Zo zijn er nog veel meer bedrijven die lang meegaande producten produceren die niet bijdragen aan de plastic soep. Het lijkt misschien veel geld voor een stukje zeep, maar als je het omrekent ben je goedkoper uit.

WASSEN
Ik moest natuurlijk zelf de was gaan doen, voor wasmiddelen is er enorm veel keus. Ik kwam erachter dat sommige wasmiddelen een Europees Ecolabel hebben. Dit is het officiële Europese milieukeurmerk voor non food producten en diensten, denk hierbij aan duurzame schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, tissue papier, verven, luiers en cosmetische producten en zelfs toeristische accommodaties. Ik heb ecologisch wasmiddel voor kleur en wit bij de HEMA gekocht voor €3,50 per liter. Ik vind het lekker fris ruiken! Ook Jumbo verkoopt betaalbaar ecologisch wasmiddel en wasverzachter. Het merk Klok heeft naast wasmiddelen ook voor de afwas en schoonmaak allerlei ecologische producten.

SHOPPEN
Aangezien mijn kledingmaten per winkel sterk verschillen vind ik het vaak lastig om via tweedehandskleding apps zoals Vinted een geschikt kledingstuk te vinden. Hoe ik dit aanpak? Als ik die mooie leren schoenen echt wil hebben pas ik ze eerst in de winkel, waarna ik ze online tweedehands van iemand koop. Zo ben ik goedkoper uit, koop ik een product van goede kwaliteit en lever ik geen bijdrage aan de productie van leer. Door tijdloze kledingstukken te kopen blijf ik het in de loop van de tijd dragen. Zo probeer ik te investeren in kwaliteit.

Wil je liever wel passen? Bij veel kringloopwinkels hangt er stiekem merkkleding in het rek, trek een middagje uit om rustig te snuffelen en misschien vind je wel een hele mooie parel. Ga je doorschuiven naar een grotere kamer of ga je op kamers? Op Marktplaats en in kringloopwinkels is er een groot aanbod aan meubilair voor een prikkie. Ik heb zelf mijn studentenkamer volledig ingericht voor ongeveer €150, zo blijkt maar weer; met wat zoekwerk kun je heel ver komen.

KOKEN
Ga je op kowa woensdag, vrijdag, zaterdag of zondag? Loop dan even langs de markt op Vredenburg. Ik vind de markt geweldig aangezien ik zo goedkoper uit ben, eindelijk die 10.000 stappen haal, geen in plastic verpakte groenten hoef te kopen zoals in de supermarkt en ik zo de Nederlandse boer en lokale economie stimuleer! Door middel van boodschappenlijstjes voor specifieke gerechten voorkom ik dat ik te veel eten overhoud, heb ik toch eten over probeer ik er nog iets van te maken. Ik maak bijvoorbeeld van oud brood wentelteefjes, van fruit dat nog net kan een smoothie en van een bruine banaan bananenbrood of bananenpannenkoekjes. Met beetjes groenten kan ik vaak nog een heerlijke soep, pastasaus of gevulde omelet maken. Is er pasta over? Dan maak ik hier een salade van, lekker als lunch de volgende dag! Mocht er veel te veel over zijn, vries ik het in, zo blijft voeding nog langer goed. Ook probeer ik zo min mogelijk dierlijke producten te eten, wel zorg ik ervoor dat ik alle vereiste voedingsstoffen binnenkrijg.

RIETBAK
Sinds de plastic rietjes verboden zijn en de schildpadden gered worden, is er een groot probleem ontstaan bij studenten. Hoe moet de rietbak nu getrokken worden? Gelukkig is hier een oplossing voor! Zo is de Rietadtriet ontstaan, gemaakt door studenten. Dit is een kort metalen rietje voor aan je sleutelhanger, ideaal voor iedere anytimer.

TASJES
Vanaf 19 april zijn er twee weken lang gratis nylon zakjes verkrijgbaar bij de AH voor o.a. groente en fruit, ze gaan namelijk stoppen met de wegwerpzakjes!
Ik neem een tas mee vanuit huis als ik boodschappen ga doen, scheelt weer wegwerptasjes. Mocht ik dit toch een keer vergeten zijn, kan ik de plastic tas gebruiken als afvalzak!

INTERESANTE LINKJES

Betekenis ‘duurzaam’:
https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/duurzaam#.YHg4pOgzaM8 

Informatie over Europees Ecolabel:
https://www.europeesecolabel.nl/28/home.html

Kringloopwinkels in Utrecht:
https://allekringloopwinkels.nl/utrecht/utrecht

Tweedehands winkels Utrecht:
https://indebuurt.nl/utrecht/winkelen/5-x-superleuke-vintage-winkels-in-utrecht~55771/

Markt Utrecht:
https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/vrije-tijd/markten/

Recepten leftovers:
https://www.jumbo.com/inspiratie/blog/5-x-leftover-recepten