DDx artikel – Diergeneeskunde studeren door de ogen van een eerstejaars!

Diergeneeskunde studeren als nieuwe eerstejaars!

Beste lezers,
Het eerste blok zit erop voor de nieuwste Diergeneeskunde studenten van jaartje 2020-2021! Met bloed, zweet en tranen hebben zij hun eerste tentamens voor OW en CM gemaakt. Voor een van de geïnterviewde studenten is zelfs een meme gecreëerd! Hoe Linde, Liselot, en Nikita het eerste studieblok hebben ervaren en hoe zij hun studentenleven zijn begonnen op de Faculteit Diergeneeskunde lees je hier!

Wie ben je en waarom ben je Diergeneeskunde gaan studeren?
Liselot
Ik ben na een tussenjaar begonnen aan de studie Diergeneeskunde. Ik wil graag de rest van mijn leven elke dag met dieren werken. Ik wilde eerst de landbouwhuisdieren kant op en nu ik aan de studie ben begonnen en erachter kwam dat je dan snel in het echte bedrijfsleven eindigt, neig ik meer naar gezelschapsdieren. Les geven is zeker ook een optie, ik geef al lang bijles en dat vind ik erg leuk om te doen.
Nikita
Als klein meisje was het een droom om later dierenarts te worden. Nu ben ik trots dat ik een plek binnen de faculteit heb weten te bemachtigen en ik echt opgeleid mag worden tot dierenarts. Ik kom uit een boerendorpje en ik heb vaak konijnen en katten om mij heen gehad. Ook heb ik in een dierenhotel gewerkt, waardoor ik realiseerde dat ik altijd een band heb gehad met dieren en dit het leukste vak voor mij is. Ik wil graag de gezelschapsdieren kant op, omdat ik daar stage heb gelopen en ik dat erg leuk vond.
Linde
Ik ben Linde, 19 jaar en ik heb net een tussenjaar gehad waarbij ik naar Namibië in Afrika gegaan. Daar ben ik als vrijwilliger gaan werken bij een organisatie die wilde dieren opvangt en veel onderzoek doet naar mens-dier conflictrelaties. Ik ben Diergeneeskunde gaan studeren omdat ik het leuk vind om met dieren te werken en ik vind het heel interessant hoe het lichaam werkt en hoe ziektes opgelost kunnen worden.

 

Hoe heb je het eerste studieblok ervaren?
Liselot
De eerste week vond ik heel heftig en was ik een beetje de kluts kwijt. Ik ben daarom gaan praten met ouderejaars, mijn zus en andere vriendinnen over hoe zij hun studie aanpakken. Daarna ging ik meer focussen op de colleges en legde ik minder druk op mezelf om alles te lezen. Ik moest wel even wennen aan de hoeveelheid van de stof en de soorten voorbereidingen voor de verschillende soorten colleges, hierdoor moest ik vaak mijn planning aanpassen. Ook had ik veel meer leuke dieren practica dan ik had verwacht. Dat en de contacturen met de andere studenten maken de studie meer draagbaar.
Nikita
Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik van de studie moest verwachten. De eerste periode vond ik erg zwaar, maar je leert ook jezelf kennen en je leert inzien in hoeverre je alles moet onthouden. Wel miste ik de begeleiding af en toe en wist ik niet zo goed waar ik met mijn vragen terecht kon. Ik ben erg perfectionistisch en daarom vond ik het erg fijn dat mijn ouders mij konden begeleiden om het studeren even te pauzeren. Het begrijpen van de stof lukte me wel, maar het was wel heel veel. Ik vond CM heel leuk, leuker dan OW, het was wel erg pittig deze twee vakken te combineren.
Linde
Ik vond in eerste instantie dat we meteen in het diepe gegooid werden. We hadden natuurlijk weinig contacturen door corona, wat het nog extra ingewikkeld maakt. Nadat ik meer gewend raakte aan de werkdruk, hoe de colleges worden gegeven en hoe je moet omgaan met de literatuur ging het beter. Ik vind het top dat we meteen al zo veel praktijkonderwijs hebben en al “hands on” werk doen met de dieren!

Voelde je veel druk voor het tentamen?
Liselot
Normaal ben ik niet zenuwachtig voor tentamens, maar ik voelde wel onzekerheid aangezien ik niet goed kon inschatten hoeveel en wat ik moest voorbereiden. Ik kreeg wel af en toe stress wanneer ik realiseerde dat ik een college op korte termijn moest voorbereiden. Ik verwachtte dat het belangrijker was dat je begrijpt hoe de ontwikkeling gaat, en minder de kleine feitjes die veel in het tentamen terugkwamen. Dit stampwerk is iets dat ik meer wil gaan doen in de toekomst.
Nikita
Ik voel eigenlijk nooit tentamenstress, ik begin op tijd met leren zodat ik alles al gedaan heb. Ik heb meer stress ervaren voor de voorbereidingen van colleges dan het tentamen zelf.
Linde
Eerlijk gezegd had ik wel heel veel stress voor het tentamen. Ik heb geprobeerd mezelf gerust te stellen met het idee dat ik anders een her kan maken en het BSA misschien afgeschaft gaat worden. Toch bleef ik me wel druk maken, ik heb daarom zeker mijn best gedaan om de tentamens te halen.

Ben je op kamers gegaan en lid geworden bij een studentenvereniging?
Liselot
Ik heb bewust gekozen om thuis te blijven wonen. Gemiddeld hoef ik maar twee keer naar de Uni per week, op kamers gaan is het daarom voor mij nog niet waard. Ook is het fijne van thuis wonen dat iemand voor je kookt en de was doet, dat geeft iets minder werkdruk en minder stress. Het voelt nog niet echt alsof mijn studentenleven is begonnen, aangezien ik alleen mijn studiegroepje en vriendinnen van thuis spreek. Het leek mij leuk om actief betrokken te zijn bij de studievereniging, maar dat staat helaas nu op een laag pitje.
Nikita
In de eerste periode heb ik met opzet gekozen om me afzijdig te houden van het studentenleven. Ik moet even mezelf vinden en zoeken wat werkt binnen de studie. Het lijkt mij leuk op kamers te gaan en bij Olympus te sporten. Ook wil ik bij Archaeopteryx actief worden in de toekomst. Nu ben ik nog even op zoek naar de balans tussen studie, sociaal leven en ontspanning. Ik kijk liever eerst de kat uit te boom, waarna ik iets kies dat goed bij mijn planning en interessegebied past.
Linde
Ik ben op kamers gegaan en dit vind ik heel leuk aangezien ik een heel gezellige huisgenoot heb en ik hierdoor veel sociaal contact heb. Soms vraag ik me wel af of het geld het wel waard is in deze tijden. Ik voelde me al heel snel thuis in Utrecht door mijn gezellige huis. Het lijkt me heel leuk om vanaf het tweede jaar bij een studentenvereniging te gaan, eerst even wennen aan de studie en de stad. Dit voelt nu al als een goede keuze.

Hoe leg je nieuwe contacten met medestudenten nu er zo weinig fysieke contactmomenten zijn?
Liselot
Ik heb de eerste periode mijn focus op de tentamens gelegd en ben ik niet zo druk bezig geweest met mijn medestudenten. Binnen het studeergroepje gaan we waarschijnlijk afspreken om de DHV practica handelingen op elkaars dieren te oefenen. Verder zou ik niet echt weten hoe je makkelijk contact kan maken met andere studenten buiten het aangewezen studentengroepje.
Nikita
Ik heb al meerdere lezingen gevolgd van Archaeopteryx die ik erg interessant vond. Mijn vrienden van thuis spreek ik veel en met een vriendin uit het mentorgroepje maak ik vaak samen opdrachten. Ik vind het wel lastig om sociaal contact en vrienden te maken binnen de nieuwe jaarlaag aangezien je niet veel mensen ziet en de mensen die je ziet zijn vaak dezelfde mensen. Dat vind ik jammer aangezien ik graag goeie vrienden binnen de Faculteit wil maken, wat best lastig is binnen een groep van maar 25 mensen. Ik zou het leuk vinden als de hele groep omgegooid zou worden je ook andere mensen zou kunnen leren kennen.
Linde
Ik vind dat behoorlijk ingewikkeld om nieuwe vrienden te maken, aangezien we maar tien mensen in een groepje hebben. Dit groepje is ook nog eens willekeurig geplaatst, gelukkig klikt dit erg goed en kan ik met iedereen overweg. Hier heb ik veel geluk mee. Buiten het groepje vind ik het lastig om nieuwe contacten te leggen, er zijn geen feestjes of fysieke colleges waarbij je nieuwe mensen leert kennen, dit is wel een beetje lastig.

Heb je nog tips voor je medestudenten?
Liselot
Hou contact met andere studenten, ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om met vriendinnen te praten die misschien ook andere studies doen en al in een hoger jaar zitten. Zij kunnen je veel tips en hoop geven over je studie. Zo hou je het een beetje luchtig en is het wel fijn dat je niet de enige bent die opstartproblemen heeft. Ook is onbeperkt 4G is handig voor lange treinreizen, bijvoorbeeld om hoorcolleges te kijken!
Nikita
Ik ben iemand die niet snel afgeleid wordt door andere dingen doordat ik een knop om zet dat ik het nu echt moet doen. Ik raad mensen aan om een rustige studieplek te vinden zodat je geen half werk levert en je niet zo laat afleiden door de dingen die allemaal om je heen gebeuren.
Linde
Omdat alles nu zo op de studie gericht is en niet zo op het studentenleven, blijf lekker ontspannen en leuke dingen doen en niet alleen studeren. Blijf de gezelligheid opzoeken.

Nikita, jouw naam is al behoorlijk bekend onder de eerstejaars, er is zelfs een meme over jou gemaakt! Wat vind je hiervan?Heel grappig haha! Ik ben iemand die graag mensen wil helpen, je kan mij alles vertellen, ik wil je met liefde dingen uitleggen en samenvattingen deel ik graag. Ik vind de meme erg leuk aangezien het een soort blijk van waardering is.

Nog een afsluitende tip van de schrijver voor de eerstejaars: word lid van de studieverenigingen en doe mee met alle leuke online activiteiten om zo toch nog contact te maken met andere Diergeneeskunde studenten buiten jouw groepje!