DDx artikel – Dier en Gevangene – Samen op weg naar rehabilitatie

Babeth van Loon

Afgelopen weekend verscheen er een post van de faculteit diergeneeskunde op mijn Instagram-tijdlijn die mij erg blij maakte. De post ging namelijk over een “nieuw” project van de faculteit, waarbij zij onderzoek doen naar de effectiviteit van een nieuwe therapievorm voor veteranen met PTSS. Deze therapie wordt ‘Horse Power’ genoemd en geschiedt, zoals de naam al doet vermoeden, met behulp van paarden. Het fijne aan dit onderzoek is dat niet alleen het welzijn van de veteranen wordt gemonitord, maar ook het welzijn van de betrokken paarden. Het project ging afgelopen oktober van start en zal in totaal ongeveer vier jaar duren. 

Dit bericht deed mij gek genoeg denken aan een filmpje dat ik een aantal jaar geleden tegen kwam op Facebook en wat ik ontzettend inspirerend vond. Het betrof een gevangenis in Amerika die gedetineerden gebruikte om elk jaar tientallen wilde Mustangs te temmen. Die paarden konden vervolgens verkocht worden als recreatiepaard en de gevangenen leerden ondertussen ontzettend veel over zichzelf. In eerste instantie had ik de nodige ethische bezwaren tegen dit programma, want waarom zou je honderden wilde paarden willen temmen? Maar naar een korte sessie op het internet vond ik al snel mijn antwoord. 

De Mustang populatie in Amerika is ongeveer te vergelijken met de hertenpopulatie in Nederland; volledig uit de hand gelopen. De Mustang paarden hebben namelijk net als onze herten geen natuurlijke vijanden in de gebieden waar zij leven, waardoor de populatie ongestoord kan uitbreiden. Daar komt nog bij dat ondertussen ook het graasgebied in Amerika redelijk kaal is geworden, waardoor ze elders op zoek moeten gaan naar eten. Dit zorgt dan weer voor overlast bij bewoners en boeren. Het enige verschil tussen de Herten hier en de Mustangs daar, is dat er in Amerika een verbod is op het doodmaken van Mustangs. Het grootschalig beheren van de populatie, zoals hier gebeurd door groen licht te geven aan gecertificeerde jagers (lees ook vooral even ons DDx artikel van vorige week terug 😉 ), gebeurt daar dus niet. Dit resulteert erin dat mensen het heft in eigen handen gaan nemen en de paarden daar op de meest verschrikkelijke manieren worden gedood. Vandaar dus dat zij zijn gaan inzetten op het temmen van Mustangs. Hiermee help je het beheren van de populatie een handje en voorkom je dat er meer Mustangs de dupe zijn van zo’n walgelijke dood. De opbrengsten van de Mustangs die vervolgens verkocht worden voor recreatie doeleinden worden weer gestoken in het gevangenisproject. En de gedetineerden zelf? Die hebben er ook baat bij! Hoewel ik zo snel geen onderzoeken heb kunnen vinden over effectiviteit van dit soort programma’s, zijn er aardig wat positieve verhalen te lezen. Zo vertellen de gedetineerden zelf dat ze belangrijke levenslessen hebben geleerd van het werken met deze paarden. Zij hebben hierdoor het gevoel gekregen dat zij beter een plek kunnen innemen in de maatschappij zodra zij weer vrij komen. De gevangenis beweert dat door dit programma het percentage van terugvallen aanzienlijk lager is in vergelijking met het staatsgemiddelde. Het zou dus waardevol kunnen zijn om hier gedegen onderzoek naar te doen.

Ook in Nederland zijn soortgelijke programma’s te vinden. Het gaat dan weliswaar niet om het temmen van wilde Mustangs, maar om het rehabiliteren van asielhonden. Stichting Dutch Cell Dogs houdt zich hiermee bezig. Asielhonden die als ‘lastig’ of ‘agressief’ worden bestempeld gaan een trainingstraject in met gevangenen. Zij ontfermen zich dan over de honden totdat die adoptie-klaar zijn. Op deze manier hebben zij in de afgelopen jaren al rond de 750 honden bij een nieuwe eigenaar kunnen plaatsen! De training geschiedt door enkel positieve clickertraining. Aan negatief gedrag wordt simpelweg geen aandacht besteed. Dit is ook goed voor de gevangenen, want op deze manier leren zij dat er met enkel positiviteit dus veel bereikt kan worden. Gevangenisbewaarder Danny van Brenk zei in een interview met NHnieuws dat hij merkte dat de gedetineerden beter gemutst en minder gestrest zijn. Hij ziet dat het werken met deze honden veel voldoening geeft.  Om deze ervaringen te onderbouwen met daadwerkelijke data, is de UvA in 2016 begonnen met een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van Dutch Cell Dogs. Als het goed is hebben zij nu alle data vergaard en zijn ze de komende tijd bezig met het verwerken hiervan. Ik ben erg benieuwd wat daar uitkomt! 

Als jij nou meer wilt weten over ‘prison-based animal programs’, klik dan eens op één van de linkjes van de bronnen die ik heb gebruikt!

Bronnen:

https://www.uu.nl/nieuws/inzet-van-paarden-bij-hulp-aan-veteranen-met-posttraumatische-stressstoornis – UU nieuws over het veteranenproject. 

https://eu.azcentral.com/story/news/local/pinal-best-reads/2016/06/28/randy-helm-wild-horse-inmate-work-program-arizona/85706496/ – HET filmpje 

https://www.mensjournal.com/features/inmates-wild-horses/ – artikel over het temmen van mustangs.

Deaton, C. (2005). Humanizing prisons with animals: A closer look at” cell dogs” and horse programs in correctional institutions. Journal of correctional education, 46-62.

https://www.parool.nl/nieuws/gedetineerden-trainen-asielhonden-achter-tralies-met-succes~b275632e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F – artikel van het Parool over Dutch Cell Dogs.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/256119/gedetineerden-trainen-asielhonden-je-krijgt-enorm-veel-liefde-van-zon-dier-en-dat-kun-je-hier-wel-gebruiken – artikel van NHnieuws over Dutch Cell Dogs.

https://www.npostart.nl/beestieboys/01-10-2016/VPWON_1257915 – documentaire over Dutch Cell Dogs. 

www.dutchcelldogs.nl – de site van Dutch Cell Dogs zelf (Je kunt ook doneren!).

Bronnen afbeeldingen:

Het parool – https://www.parool.nl/nieuws/gedetineerden-trainen-asielhonden-achter-tralies-met-succes~b275632e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Mensjournal –  https://www.mensjournal.com/features/inmates-wild-horses/