DDx artikel – De run op dierenpensions

We hebben met z’n allen de afgelopen maanden thuis gezeten. We mochten niet werken op kantoor of naar de universiteit, het terras was dicht en we konden niet op vakantie. Voor veel mensen een reden om een huisdier aan te schaffen. Er was ineens veel tijd over omdat mensen niks konden en de hele dag thuis zaten. Veel mensen hadden behoefte aan meer gezelschap of een nieuwe hobby en dus een reden om een puppy of kitten aan te schaffen. Hierdoor ontstond wel een probleem, de broodfokkers kregen de overhand. Maar nu ontstaat er een nieuw probleem: de dierenpensions zijn vol.

Volle dierenpensions

Het wordt mooier weer en er lijkt dan toch een klein beetje licht aan het einde van de tunnel te zijn wat betreft de corona maatregelen. Zo kunnen we met z’n allen weer in onze bikini bij het zwembad liggen of een lekker pilsje drinken op het terras. Maar ook veranderen de kleurcodes van landen wat betreft het reizen langzaam van oranje naar geel en willen we van de zomer massaal op vakantie naar het buitenland. Maar dit levert een probleem op. Veel van ons hebben een huisdier en die leuke puppy die we hebben aangeschaft toen we dat nog allemaal niet mochten kan helaas niet mee. Zo ontstaat er een probleem bij de dierenpensions. Mensen willen allemaal op vakantie deze zomer en willen dan ook hun puppy of kitten dumpen bij een dierenpension of kattenhotel. Maar die raken ondertussen allemaal vol. Veel dierenpensions in Nederland moeten al, of zullen binnenkort nee moeten gaan verkopen aan mensen die hun diertje kwijt willen in de zomervakantie.

Aan de ene kant is dit voor veel dierenpensions fijn, want ook die hadden het zwaar in de corona crisis. Mensen schaften een huisdier aan, maar waren zelf ook thuis en hadden geen behoefte aan opvang voor hun dier. Veel dierenpensions hadden het financieel dan ook zwaar en ook waren er dierenpensions die bijna hun deuren hadden moeten sluiten omdat ze leeg stonden. Maar nu is dus het omgekeerde van toepassing. Toen de terrassen open gingen en de zomervakantie weer gepland mocht worden stond de telefoon roodgloeiend en moeten dierenpensions nu mensen gaan weigeren. Het advies voor de zomervakantie luidt dan ook: “boek eerst de hond, dan de vakantie.” (ad.nl)

Coronahuisdieren

Niet alleen de dierenpensions zijn vol aan het raken, ook dierenasiels merken een terugstroom van “coronahuisdieren”. Nu de terrassen weer open zijn en mensen weer op vakantie mogen zijn ze hun, in de corona aangeschafte, huisdier alweer zat en brengen ze deze weer terug naar het asiel. Het aantal binnengebrachte dieren in Amsterdamse asielen ligt dan ook aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Veel andere dierenasiels merken ook dit verhoogde aanbod van dieren, van gedumpte konijnen, vervelende honden tot minder conventionele huisdieren zoals schildpadden en pythons.

Gedragsproblemen

Een ander probleem dat in de coronacrisis is ontstaan dat veel gezien wordt bij dieren die afgeleverd worden aan dierenpensions en dierenasiels, zijn gedragsproblemen. Door een gebrek aan socialisatie en kennis is dit ontstaan. Hondenscholen mochten vanwege corona niet open, mensen die in die periode dus een puppy aangeschaft hebben konden niet op cursus met het dier. Dit levert, met name bij mensen met weinig kennis over puppy’s, al snel een probleem op. Ook waren mensen veel thuis en gingen weinig weg, zo konden de puppy’s niet gesocialiseerd worden en kwamen ze te weinig in contact met andere dieren en mensen. Dit is dan ook een probleem dat ook bij de dierenpensions en dierenasiels gezien wordt. 

Veel teruggebrachte honden hebben dan ook een onderliggend medisch probleem of een gedragsprobleem. Maar ook de dierenpensions zitten vol met “verknipte probleemhondjes” en dat levert hier en daar toch wat zorgen op.

Daarnaast wordt nu alvast richting de zomer gekeken. De zomer is een periode dat veel huisdieren naar het asiel gebracht of achtergelaten worden. Normaal gesproken is dat probleem al aanwezig, mensen willen zonder zorgen lekker op vakantie. Maar door de vele “coronahuisdieren” wordt verwacht dat dit probleem deze zomer nog groter zal worden.

Bronnen

  • Nos.nl
  • Ad.nl
  • Parool.nl
  • Bron foto’s: nos.nl

Anouk Kuilboer